6 неща, които да имате предвид, когато купувате нов лаптоп.

6 неща, които да имате предвид, когато купувате нов лаптоп.

Всички ние имаме лаптоп, или се нуждаем от такъв, в даден момент. За съжаление, подобна покупка се превърна в една доста сложна задача благодарение на огромния избор на лаптопи, които компаниите предлагат на пазара. Големите производители като HP, Dell и Lenovo продават стотици различни видове модели, но кой от тях е най-подходящия за вас? Въпреки че е трудно да се дадат категорични препоръки, тъй като всеки потребител има различни изисквания, можем да ви дадем някои общи насоки, които трябва да имате предвид при закупуването на нов лаптоп.

Винаги избирайте добър монитор.

Уверете се, че взимате лаптоп, който ви предоставя най-добрия екран за определената цена. Имаме предвид три неща: разделителна способност, тип панел и размер. В идеалния случай, ако решите да се разделите с над 1000 лв. вашият лаптоп трябва да има IPS дисплей. След това трябва да обърнете внимание на резолюцията. Вземете този лаптоп, който има най-висока разделителна способност. Идеалният вариант е FullHD екран, но там цените вече скачат драстично.

Накрая, размерът. Ако искате лесна преносимост, заложете на лаптоп с по-малък екран. Ако ще гледате много филми например, вземете такъв, който има по-голям екран.

Теглото е от значение.

Ако търсите лаптоп, който предимно ще се използва у дома, теглото няма чак такова голямо значение, но ако искате лесна преносимост и ако често ще ви се налага да пренасяте лаптопа в раницата, или чанта, вземете нещо, което е по-леко. Ако ще използвате лаптопа за работа, придържайте се на машина с размер на екрана от 14 инча, или по-малко.

Повече RAM е по-добре

2217

За едно прилично представяне, 4GB RAM е абсолютен минимум, но, по-разумно би било, да заложите поне на 8GB. Ако ще се занимавате с редакция на видео и снимки, помислете за закупуване на лаптоп с 16GB RAM. Дори и ако търсите лаптоп в по-достъпната категория, винаги помислете за машина, която да има повече RAM в сравнение с останалите.

Заложете на SSD, или SSD кеш.

Лаптопите със SSD, или SSD кеш (дори и да са 8GB, или 16GB) са по-бързи. Направете закупуването на такъв лаптоп основна задача, дори ако това означава да вземете лаптоп с по-малък твърд диск, например 500GB вместо 750GB.

По-старите процесори са добри.

Процесорите от серията „Core i“ са по-добри. Дори да са по-стари с едно поколение, те са по-добри от последните на Pentium, така че ако на една и съща цена трябва да избирате, заложете на „Core i“. По подобен начин Pentium е по-добър от Atom, а дори и Pentium да е по-стар модел, добре е да заложим на него.

Видео RAM-та не е важна.

Ако искате да си купите лаптоп за игри, винаги обръщайте специално внимание на видео картата. Размерът на видео RAM-та не е важен, но моделът на графичната карта е. Така че, GTX е по-добър от GTS и GTS е по-добър от GT, когато говорим за Nvidia. От страна на AMD, по-голям брой видео карти означава по-добра производителност, дори ако размерът на видео RAM-та е по-нисък.

Още няколко полезни съвета:

– По принцип, по-големият и по-плавен тъчпад е по-добрата опция;

– Освен ако не ви е абсолютно необходимо, можете да си позволите да вземете и лаптоп без DVD устройство, защото то е технология, която умира и вече е почти напълно заменена от USB-то.

– Повечето на брой клетки означава по-добър живот на батерията, въпреки че зависи и от другите компоненти на лаптопа.

При възможност, вземете лаптоп, който, когато го хванете в ръцете си да се усеща стабилен и издържлив, а пластмасата, от която е направен, да е от по-високо качество. Това обаче, често се определя и от цената на самия лаптоп.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *