8 съвета за това как да запазите дома си в безопасност, когато сте на почивка

8 съвета за това как да запазите дома си в безопасност, когато сте на почивка

 

1. Инсталирайте система за охрана

Инсталирането на система за охрана, или дори само на външни светлини, които работят с фотоклетка, е добър начин да се повиши сигурността около къщата и да се направи тя по-безопасна, независимо дали сте наоколо, или не. Хубавото в случая е, че тези системи, или светлините, работят през цялото време, независимо дали сте будни, спите, дали сте на почивка, или организирате парти. С времето спирате да им обръщате особено внимание и те стават част от фона на вашия дом, но всъщност, те го правят едно по-безопасно място и същевременно с това по-малко привлекателна дестинация за крадците.

2. Изключете всички електрически уреди

Изключването на електрозахранването на електрическите ви уреди, като вашия настолен компютър, печката и телевизора, може да ви спести пари, докато ви няма и да премахнете притесненията, които могат да се появят относно това дали не сте ги оставили пуснати по погрешка. Евентуално късо съединение пък може да предизвика пожар, а това е последното нещо, което бихте искали.

3. Не споделяйте на всеуслушание плановете си за почивка.

Покажете известна предпазливост, когато говорите за вашето пътуване. Вашият блог, или профила ви във Facebook не е най-доброто място да съобщите, че ще отсъствате от дома за един месец. Имайте едно наум, когато обсъждате пътуването си в ресторант например и дори на работа. Уверете се, че децата ви също ще са дискретни. Никой не казва, че трябва да сте подозрителни към всеки, когото срещате, но дори едно случайно подмятана има потенциала да доведе до нежелани последствия. Колкото по-малко информация излагате, толкова по-малко вероятно е да се стигне тя до грешните уши и очи.

4. Заключете навсякъде

Това изглежда очевидно, но е лесно е да се забрави. Ако държите прозорец отворен, за да може котката да влиза и излиза, или никога не ви се е налагало да завъртите райбера на вратата на кухнята, сега е време да го направите. Заключването на дома ви го прави по-трудно достъпно място за крадците. Проверете внимателно дали сте заключили всички врати и прозорци, чрез които може да се проникне в дома ви. Дори и да не станете жертва на крадци, при отворени врати и прозорци може да стане силно течение, което да кара вратите и прозорците да се блъскат и това от своя страна да доведе до допълнителни щети, като счупени прозорци, скъсани пердета и др.

5. Поддържане на градината, или моравата.

Ако сте собственик на къща с двор и косите моравата си всяка седмица и нещата започват да изглеждат обрасли и неподдържани, лесно е някой да достигне до заключението, че не сте наоколо. Ако имате намерение да бъдете далеч за продължителен период от време, наемете някой, който да се грижи за озеленяването и градината ви, докато ви няма.

6. Направете дома си „обитаван“.

34fafad0-2f13-4977-9899-afa78d87f37d

Лесно си личи кога един дом е обитаван. Светлините се включват и изключват, по стаите има движение, а автомобилите пред вас идват и си отиват. Когато сте далеч, всичко спира. За да създадете илюзията, че в дома ви има живот, инвестирайте в таймери, които осветяват стаите за няколко часа всяка вечер. Можете дори да отидете малко по-далеч в тази насока, като помолите съседа да изхвърля част от боклука си във вашия кош. По този начин ще създадете илюзията, че всичко върви нормално в дома ви и че сте си вкъщи.

7. Нежеланите брошури

junkmail

Дори и да откажете за времето, в което ви няма, от доставката на вестници, списания, или писма, винаги ще се намери някой, който да ви изобличи, че не сте си вкъщи. Например, онези флайъри и брошури на различни магазини, които се оставят до вратата ви, или директно в пощенската ви кутия. Тъй като не можете да планирате всяко непредвидено обстоятелство, проверете дали някой в района периодично ви проверява пощата. Независимо дали е съсед, или роднина, няма да е зле да има човек, който да проверява за подобни досадни брошури и листовки веднъж на два-три дни, докато ви няма. Правейки това дори може да ги помолите да ви полеят цветята!

8. Помислете за куче

Защо не? Кучетата са най-добрите приятели на човека и като такива те, освен, че ще ви обичат безусловно, също така ще пазят вашия дом от крадци. Вземете си куче и накарайте близък, или съсед да го хранят и да му сменят водата докато ви няма. Подобен ход е повече от печеливш за вас. Взимайки си куче вие получавате верен приятел и охранител едновременно. Няма как да сбъркате с подобрен ход.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *