Биоземеделие за качествена храна

Биоземеделие за качествена храна

Напоследък е на мода биоземеделие и то предизвиква все по-голям интерес у потребителите, а това води и до нарастване на желаещите да се заемат с него. Днес биологичното земеделието има много наименования – биологично, естествено, органично, екологично, като по същество става дума за метод на земеделие, който изключва използването на 

 • пестициди, 
 • хербициди, 
 • химически торове, 
 • различни регулатори на растежа на растенията, както и 
 • генетично модифицирани семена.

Биологичното земеделие се различава от традиционното по това, че земята не се изкопава или изорава, а само повърхностно се разрохва на дълбочина 5-10 см. За това се използват различни инструменти и устройства. Например, плоския нож на Fokin, който стана популярен сред градинарите. Той е многофункционален селскостопански инструмент, който се използва за  различни селскостопански работи. Представлява дървена дръжка с прикрепен към нея извит плосък метален връх. А за наторяване на почвата и защита на растенията от болести и вредители се използват само органични биоторове и биологични продукти.

При традиционното земеделие се използва дълбока оран (30 см или повече), а в малките летни вили, земята се прекопава ръчно. Много време и енергия се изразходват за брануване, поливане, плевене.

Естественото земеделие има следните цели:

 • да отглежда възможно най-голям добив при най-ниски разходи;
 • да отглежда екологично чисти култури, имащи положително въздействие върху околната среда;
 • да повишава плодородието на почвата;
 • да направи обработката на земята лесна и приятна.

В редица частни ферми вече има опит по екологичното отглеждане на зеленчуци, пшеница, овес, царевица, фасул и др. Това се постига чрез повърхностна обработка на почвата (почвата се разрохва до дълбочина на засаждане семена, около 7 см) – без оран, като се работи без използване на минерални торове и хербициди. В същото време, отглеждата продукция дава сравнително добри добиви. 

Биологични продукти

Терминът „биологични продукти“ вече се е утвърдил у нас и редица търговски вериги ги предлагат на самостоятелни щандове, обозначени като „био“ и отделени от останалата продукция. Но цените на такива продукти, по правило са по-високи и са недостъпни за част от хора с по-ниски доходи. Производителите компенсират това ограничение в реализацията като намират и осъществяват износ на продукцията си на пазари с по-високи цени. Преработката на органични суровини също се развива активно – сокове, конфитюри, сиропи, млечни продукти бяха първите, които получиха сертификати, отговарящи на европейските стандарти за качество.

Търсенето на „чисти“ продукти

Вътрешният пазар на страната е наводнен с нискокачествени ранни земеделски продукти, при това основно от внос от съседни страни. Това насърчава потребителите все по-упорито да търсят продукти с „чиста репутация“ и да плащат по-високата цена за тях. Средно, органичната храна в Европа, струва с около 20-40% повече от конвенционалната храна, поради високата производителност и местния маркетинг. В нашата страна цената на такива продукти е още по-висока, което стимулира развитието на нови площи за биоземеделие. Вече все повече хора разбират, че е по-добре да се хранят със здравословни храни, или ще трябва да харчат пари за лекарства и медицинско лечение.

Принципи на биологичното производство

Забранено е:

използването на генетично модифицирани семена, химически синтезирани торове, хербициди, фунгициди, инсектициди. 

Разрешено е:

да се използват немодифицирани семена, компост и животински тор от органични ферми, агротехнически, биологични, физични, механични и други нехимични методи за борба с плевелите, вредителите и патогените.

Животновъдство

Забранено е:

да се изолират стадните животни едно от друго, да се хранят с изкуствен фураж, костно брашно,  ГМО, да се лекуват с антибиотици, да се използват хормони на растежа, да се държат птиците, зайците и прасетата неподвижни, а рибите да се поместват в аквариуми.

Разрешено е:

да се отглежда стадото като едно семейство, да се хранят животните с естествени фуражи, да се лекуват с хомеопатия и билколечение, да се пасат на сертифицирани пасища, където химикали не са се използвани повече от три години.

Преработка на суровини

Забранени са: 

химическите консерванти, синтетичните оцветители, ароматизаторите и подобрителите на вкуса, синтезирани стабилизатори, сгъстители, генетично модифицирани съставки (например нишесте като пълнител), вредни технологии – химическо консервиране, аериране на продукти във вакуумна опаковка, третиране на продукти с фенол.

Позволени са: 

естествени консерванти, нерафинирана захар, сол, растителни и етерични масла, естествени киселини, мед, подправки, плодов пектин, естествени оцветители, сок от плодове и зеленчуци, естествени аромати, немодифицирани съставки. А също и процеси, като пастьоризация, осоляване, сушене, вакуумна обработка, незабавно замразяване, готвене. Опаковките трябва да са от хартия, стъкло, биопластмаса.

По какво се различават органичните храни?

Екологично чистите зърнени култури, зеленчуци и плодове се отглеждат в полетата и овощните градини по специално разработени технологии за биоземеделие без използването на химически торове и пестициди. Производството или използването на генетично модифицирани продукти е забранено. Всичко това прави биологичните продукти уникални. Първо, можем уверено да кажем, че те са безвредни. На второ място, със сигурност е известно, че те съдържат повече витамини и други хранителни вещества.

Експерти от много страни са направили анализи, сравнявайки качеството на екологично чисти и конвенционални продукти. Например, в резултат на много експерименти, американски изследователи са установили, че органичните зеленчуци и плодове съдържат:

 • 27% повече витамин С, 
 • 29% повече желязо,
 • 14% повече фосфор. 

Френски учени твърдят, че в дванадесетте вида плодове, които са изследвали, отглеждани по екологични технологии, съдържанието на витамини А, С, Е и В групи се е увеличило. Шотландците са установили, че супата, приготвена от органични зеленчуци, съдържа пет пъти повече салицилова киселина, която инхибира развитието на ракови клетки и поддържа еластичността на кръвоносните съдове. Салициловата киселина се произвежда естествено от растенията, за да се предпазят от стрес и щети. И накрая, органичната храна е просто по-вкусна.

Много изследвания показват, че съвременните плодове и зеленчуци, отглеждани по традиционни технологии с използване на химикали, съдържат по-малко хранителни вещества и витамини, отколкото преди 50 години. Например при картофите намалението е следното: 

 • витамин А – 100%, 
 • витамин С – 57%, 
 • рибофлавин – 50%, 
 • калций – 28%. 

Подобни резултати са получени и за други 24 растителни вида.

Сертифициране на фермите за биоземеделие

В момента, редица ферми за биоземеделие се сертифицират по стандартите на ЕС от представители на международни регулаторни органи. В съответствие с изискванията на стандартите на ЕС, в ситуация, в която фермите практикуват екологични технологии повече от три години, те вече са под контрол, но процесът на сертифициране не е завършен. Продуктите им могат да се продават като биологични, но с указанието: „продуктът е на етап преход към биологично земеделие“. 

За потвърждаване на състоянието и качеството на продуктите се използва маркировката „ORGANIKA“. След приключване на процеса на сертифициране, продуктите, произведени в сертифицирани ферми, ще се предлагат на пазара с етикет „ORGANIC FARMING“ под контролната системата на ЕС.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *