Десет неща, които да имате предвид, ако искате да си купите нов лаптоп

Десет неща, които да имате предвид, ако искате да си купите нов лаптоп

Когато искате да си купите нов лаптоп пред вас сигурно изникват редица въпроси, тъй като пазарът изобилства от предложения на видове и ценови категории.

Избор на лаптопи
Затова ние ще ви помогнем да се справите с тази не лека задача, като ви предоставим списък с нещата, върху които е добре да помислите, преди да се насочите към купуването на желаното от вас устройство.

 1. Размер
  Ако ще използвате вашия лаптоп повече навън или ще ви се налага често да го пренасяте от едно място на друго то е добре да помислите за Notebook, тъй като е с малък екран и тегло. Всеки лаптоп таргетиран като Ultrabook ще бъде идеалният избор за вас, защото е проектиран да бъде тънък и лек. За вашата цел обаче подберете такъв с размер на екрана 12,5-13,3 инча и тегло от 1-1,5 кг.
 2. Качество на екрана
  Вие ще прекарвате много часове на ден гледайки екрана на лаптопа си, затова изборът на екран е много важен за вас. Днес на пазара се предлагат много лаптопи със сензорни екрани, но те са гланцирани и пречупват светлината. Ние ви съветваме да заложите на по-традиционното и да помислите за лаптоп, който не е със сензорен екран.
  След това обърнете внимание на резолюцията. Разделителната способност от 1920 x 1080 пиксела (известен още като Full HD), е от особена важност, ако искате повече пространство за разглежданите от вас прозорци и запазване на преглежданите неща.
  И накрая, но не на последно място, а също от особена важност е ъгълът на видимост. Екранът на лаптопа, който използва технологията IPS (превключваща в равнината), предлага най-широк ъгъл на гледане и осигурява най-голям комфорт за потребителя.
  Никога не купувайте лаптоп на сляпо. Ако имате възможност посетете магазин за компютри и вижте екрана и се уверете, че ще купите лаптоп отговарящ на вашите изисквания. А ако не разполагате с такава възможност, се доверете на отзивите на потребителите, за да направите най-добрата покупка.
 3. Качество на клавиатурата
  Ако лаптопът ще ви служи за писане, помислете за такъв с удобна за вас клавиатура, задължително здраво прикрепена към него. Необходима ви е клавиатура с удобно оформление на клавишите и малко пространство между тях. Уверете се, че тя е осветена и ще може да я използвате дори и в слабо осветено помещение.
  Както и при избора на екран, ние ви съветваме, преди да купите избрания от вас лаптоп да изпробвате клавиатурата му, особено ако вашата работа е свързана основно с писане.
 4. Процесор
  Трудно е да подминете процесорите на Intel, базирани на Core, ако ще си купувате нов лаптоп. Помислете за Core i3, Core i5 и Core i7. Тези процесори предлагат най-доброто изпълнение на мултитаскинг и мултимедийни задачи.
  Основните системи, базирани на i7 са за тези от вас, които искат най-доброто от лаптопа си. Но имайте предвид, че топлината, която се излъчва от основата на лаптопа може да ви причини неудобства, особено ако планирате да го използвате в скута си много често.
 5. Оперативна памет ( RAM)
  За да получите най-доброто от вашия лаптоп вие се нуждаете от 4 GB RAM и дори повече. Тъй като повечето RAM ще позволи по едно и също време да работят няколко приложения и ще осигури по-бърз достъп до данните на системата, което е много полезно, особено ако работата ви е свързана с редактиране на снимки.
 6. Съхранение
  Хард дискове вече не са на мода, но въпреки това много от производителите все още ги поставят в лаптопите. Те са бавни и обемисти, отдават топлина и са шумни. От друга страна, дисковете за съхранение на данни – SSD предлагат много по-голяма скорост в сравнение с хард дисковете, работят тихо и могат да бъдат инсталирани във форм-фактор, което не добавя твърде много към обема и теглото на лаптопа.
  Единственият им недостатък е, че SSD не предлагат толкова капацитет. Вашето устройство ще е с размер 128 GB или 256 GB, но имайте предвид, че лаптопите със SSD с капацитет 256 GB са доста скъпи.
  Със 128 GB SSD диск на новия ви лаптоп вие ще се радвате на скоростта, с която той ще се стартира, ще зарежда програми и ще ви осигури бърз достъп до данните ви.
  Най-новите и най-бързи лаптопи имат твърди дискове NVMe, които са много по-бързи от традиционните SSD, но също така са доста по-скъпи.
 7. Живот на батерията
  Зададеният от производителя живот на батерията, често не е реален показател, тъй като има много променливи, които оказват влияния върху живота й. Те са яркостта и резолюцията на екрана, както и задачите, които изпълнявате.
  Ако вие пускате много програми, които се нуждаят от допълнителна обработка или ако излъчвате много клипове онлайн или споделяте много файлове през безжичната си мрежа, то със сигурност батерията на вашия лаптоп ще се изтощи много по-рано от указания от производителя срок.
  Погледнете параметрите зададени на батерията в Wh или mAh, колкото по-големи са тези цифри, толкова по-дълго ще продължи живота на батерията на вашия лаптоп. Ако изберете 13,3 инчов Ultrabook, например, батерия с рейтинг от 44Wh до 50Wh ще ви гарантира най-добрите резултати.
 8. USB 3.0
  Не би трябвало да получите лаптоп без USB 3.0. Това е по очевидни причини, ако ви се налага да включите външен твърд диск, за архивиране на данните на лаптопа си или ако искате да включите конвенционална мишка или преносима клавиатура.
 9. Четец на пръстови отпечатъци и TPM
  Това е едно отлично приложение за защита и влизане в мобилните устройства с най-новата оперативна система на Windows 10, Windows Hello. Тъй като хората могат да разпознаят паролата ви, но едва ли ще могат да фалшифицират пръстовите ви отпечатъци.
 10. Качество на изработката
  Без значение колко сте внимателни, докато използвате лаптопа си той може да бъде изложен на удар или изпускане. Някои модели са доста издръжливи и са проектирани за употреба в по-екстремни условия, издържат на прах и дори на потапяне в течности. Който и модел лаптоп да решите да изберете добре е да проверите на какви тестове е бил подложен той и има ли сертификат за качество.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *