Полезни и практични съвети за интериорен дизайн на апартамент

Полезни и практични съвети за интериорен дизайн на апартамент

Когато вземете решение за интериорен дизайн преди да направите ремонт на своето жилище, хиляди различни идеи започват да се въртят в главата ви, искате да опитате и да оцените всичко. Особено ако промените са грандиозни. 

За да създадат интериорен дизайн сами, собствениците на жилища започват да разлистват модни списания за интериорен дизайн, да посещават специализирани търговски обекти и да се консултират с приятели и познати.

Основните грешки и тънкости по оформлението и разположението.

Всеки човек иска домът му да е специален и различен от другите. Ето защо много хора се опитват да създадат най-невероятния дизайн за помещенията, с които разполагат в жилището си. Но вие не се увличайте. Всеки стил има свои основни принципи, като нарушавайки ги, може да превърнете дори най-стилния интериор в бъркотия.

Интериорен дизайн

Подценяване на осветлението. 

В повечето случаи, начинаещите дизайнери, създавайки интериора на едно помещение, организират неправилно осветлението. Трябва да се помни, че неправилно инсталираните осветителни устройства могат да развалят и най-успешния интериор. Когато купувате полилей, трябва да се съсредоточите не върху собствените си предпочитания, а върху бъдещия стил на стаята, нейната цветова схема.

Подреждане на мебелите. 

Основното правило е да не разпределяте мебели до стените, опитвайки се да оставите възможно най-много свободно пространство. В този случай просто, може да помечтаете и да извършите няколко експеримента. Търсете преди всичко удобство и комфорт.

Събиране на предмети от различни стилове. 

Жилищното пространство трябва да бъде преди всичко функционално. Мебели, текстил, аксесоари – всичко става в един стил.

Голям брой декоративни елементи. 

Поставянето на 1-2 фигурки в повече, може да съсипе целия общ изглед, да създаде вид на безпорядък и претрупаност. В повечето стилове са достатъчни 3-4 стилни елемента за декор, като с тяхна помощ може да добавите красота и оригиналност към стаята си.

Смесица от старо и ново. 

Доста често, след като направи нов ремонт, на собственика му е жал да изхвърли всевъзможни дрънкулки, вази и други дреболии, които са му скъпи на сърцето и се опитва да ги прикрепи към новата среда. Това е грешка. Остарелите мебели и аксесоари едва ли ще се впишат в новия интериорен дизайн.

Разпределение на картини, ковьори. 

Разбира се, всеки стил на интериора ще се разнообрази от картината, но най-важното е да я разположите правилно. Не я поставяйте високо, под тавана, ще бъде трудно да видите композицията. Голям брой картини и ковьори също могат да повлияят отрицателно на цялостния външен вид. 

Ковьорите и паната са много важна част от интериора. Но твърде ярките цветове визуално правят стаята по-малка, по-добре е да се спрете на приглушени и неутрални нюанси. Не трябва да постилате одеяло на дивана или внимателно да му попъхвате краищата – тази мода е остаряла от много време насам (с отпадане на казарменото обучение). Сега е модерно да подреждате текстила асиметрично и небрежно.

Декорация на прозорците. 

Завесите също трябва да бъдат съобразени с определен стил и цветова схема. Повечето собственици сами вземат решение как да декорират прозорци си (със завеси, щори или пердета) и за тях самият процес на намиране на интересни решения е изключително вълнуващо занимание.

Уютно не означава скъпо 

Първата мисъл, която му идва на човек при вземането на решение за нов ремонт, е голямия разход. Това е погрешно схващане. Според повечето опитни дизайнери, много хора разполагат твърде ненужни неща в стаите си. Ако искате да промените нещо, опитайте първо да пренаредите мебелите, да подновите тапицерията или да смените завесите. Не е необходимо да харчите много пари за изцяло нов скъп декор, може да направите стилен декор със собствени сили. Например, една камина може да придаде уют на всяка стая, дори да е само декоративна.

Мебели 

Повечето съвременни собственици имат телевизори във всяка стая, понякога дори в банята. Това не е необходимо, например в спалнята. Той отвлича вниманието на индивида от продължителен, пълноценен сън. Ако е възможно, гардеробите също могат да бъдат преместени от тази стая, оставяйки само скрин за бельо. Вместо гардероб, използвайте мястото под леглото за съхранение.

За да внесете разнообразие във вашия интериор, може да наредите различни по вид столове край една и съща маса. Прозрачните мебели са лесен начин да направите стая визуално по-голяма Не прекалявайте с текстила. Големият брой декоративни възглавници също остават в миналото и са загубили своята актуалност.

Избор на текстил 

От няколко години не е модерно да се харчат много пари за тежки завеси и покривки с подплата. По-добре е да закупите лека пелерина или плат. Завесите също могат да бъдат леки и полупрозрачни. Някои собственици украсяват прозореца само с тюл. Освен това ще бъде много по-лесно да се грижите за тях. Леките завеси не засенчват стаята, което е особено важно за стаи с прозорци, насочени на север. В скандинавския интериор е обичайно прозорците да се оставят без завеси.

Голямото количество спално бельо 

Много домакини имат цял гардероб за спално бельо. Това също вече не е актуално. По-добре вместо 5-6 комплекта да купувате 2, но с най-добро качество. След няколко месеца повторете процедурата и се радвайте на нещо ново и свежо. Когато нямате излишно спално бельо – няма да имате нужда и от обемисти мебели за него.

Някои съвети от опитни дизайнери 

Преди да започнете да изготвяте план за дизайнерски проект, препоръчително е да прочетете съвети на известни дизайнери или да се свържете с Антония Саранеделчева от Студиото за интериорен дизайн Моми Студио.

Обзавеждането на стая с вкус и евтино е особено важно за собствениците на малки апартаменти. Даже малка стая в жилището ви може да се използва като хол, спалня, гостна. За да направите това, достатъчно е правилно да я разделите на зони. За зониране използвайте плъзгащи се прегради, мобилни екрани или изтеглящи се мебели.

Необходимо е да се обърне специално внимание на прозореца, той трябва да е отворен, без излишни подробности. Хубави малки неща, аксесоари могат да бъдат направени на ръка, това само ще добави оригиналност към интериора.

За предпочитане е цветовата схема да не е прекалено ярка или тъмна, по-добре е да използвате светли нюанси. Те визуално ще увеличат пространството, а голямо огледало ще го разшири. Мебелите трябва да са модерни и гъвкави. Това ще увеличи максимално свободното пространство.

Светлите стени и тавани са сигурен начин да направите една стая да изглежда по-голяма, без да счупва стените.

Сдържаният цвят винаги ще бъде от значение. 

Когато декорирате стая, е напълно ненужно да използвате много нюанси. Колкото по-малко нюанси се използват при декорирането на стая, толкова по-успокояващ и приятен е резултатът. По-добре е да се даде предимство на прави линии и неутрални тонове. 

Трябва да има минимално количество аксесоари. Ако палитрата е издържана, тогава основното внимание ще бъде обърнато към мебелите, декорацията и аксесоарите. За да предотвратите скуката от интериора, можете да сменяте завесите и покривките на всеки 3-4 месеца. Това ще отложи ремонта за неопределено време.

Наложително е да се комбинират подобни цветове. 

Смесването на подобни нюанси придава на интериора специален шик. При интериорен дизайн на хола може да вземете за основа любимия си цвят, а около него можете да поставите мебели, текстил, аксесоари от подобни нюанси. Всички подобни елементи трябва да бъдат разположени един до друг и да не бъдат разпръснати по целия периметър на стаята. Изберете цвета, който ви харесва най-много и съберете „партньори“ около него.

Наслояването е интересен стил за интериорен дизайн. 

Той може да се хареса на любителите на топлото и уютно домашно гнездо. Във всяка стая може  да се застила голям килим, а отгоре на някои места да се добавят черги, губери, китеници. Тази техника добавя шик, цвят, обем към стаята. Изпълнена е с топлина, уют и спокойствие.

Не поставяйте голям букет в средата на масивна маса за хранене. Цвете в саксия или единична роза в малка ваза ще изглежда много по-добре. Често, за интериорна декорация, е достатъчен един букет, поставен там, където няма да пречи.

А сега е време да се захващате с промяната.

Следвайки горните съвети за създаване на интериорен дизайн, можете компетентно и красиво да украсите вашия малък апартамент или къща. Дори и най-опитните правят грешки, така че трябва да сте подготвени за факта, че в процеса нещо ще трябва да бъде променено или коригирано. 

Ако не обичате да правите чести ремонти, обърнете внимание на класиката, която никога не остарява. Не бързайте да създавате перфектен интериорен дизайн веднага. Отнема време, за да съберете наистина стилен и удобен интериор от малки неща.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *