Как да започнете бизнес от нулата без вложения?

Как да започнете бизнес от нулата без вложения?

Как да стартирате бизнес от нулата?

Днес ще говорим за това как да стартирате бизнес от нулата, даже без да влагате пари. Мнозина ще кажат, че това е нереалистично, но това съвсем не е така. На песимистите ще напомним, че една от най-технологичните и скъпи компании в света днес – „Apple“, е започнал именно така – Стив Джобс е сглобил първия персонален компютър от подръчни елементи в един гараж. 

За начало ще изясним един фундаментален въпрос: Ако подходите към създаването на собствен бизнес с мисълта „От това нищо няма да стане.“ – тогава е сигурно, че от това нищо няма да стане. Но ако началната ви мисъл е „Дай, да видим как да стане.“ – тогава в 96 от 100 опита ще се проваляте, но в 4 ще успявате. И така, стъпка по стъпка  ще вървите напред…

В допълнение, трябва да знаете, че собствения бизнес не е работа, а бизнес. Ако на работа ви възлагат задачи и работите по 8 часа на ден, то в бизнеса вие сами си поставяте задачите и работите по 18 часа на ден (без почивни дни и отпуски). Е, ако с това нямате проблем, можем да продължаваме.

Кратки практически препоръки

Това може да се обясни с много думи, на високо академично ниво, а може да се даде като кратки практически препоръки, с помощта на които да стартирате веднага. Това е най-важният момент в тази статия. Ако не го прочетете, няма смисъл да четете повече. И така, какво е важно да знаете, преди да започнете?

В бизнеса е както в спорта – важно е вашето вътрешно психическо отношение към това. По-горе стана дума за главната психическа настройка – 4 от 100. Ако сте психически подготвени за предстоящите трудности, възходи и падения, тогава вашият бизнес ще продължи дълго време. Ако нямате пари, но решите да започнете собствен бизнес, бъдете готови за дълго пътуване. С парите всичко е по-лесно, но без тях … няма да фалирате.

Това ще го обясним по-ясно: Ако не можете да започнете бизнес от нулата без пари, то сигурният начин да се провалите (да фалирате) е да го започнете с кредит. Много хора бъркат правенето на бизнес с харченето на пари. Ще ги познаете по това, че те казват „Не ми давай акъл, а ми дай пари.“ 

Те си мислят, че правенето на бизнес е просто харчене на пари – наемане на офис, на секретарка, купуването на автомобил – последен модел на Мерцедес, провеждане на оперативки на Малдивите и т.н. Всичко това са разходи, а за да имате бизнес, на вас са ви нужни ПРИХОДИ!

Каква е вашата цел в бизнеса? 

Трябва ясно да разберете защо искате да правите бизнес:

  • – Тъй като ваш приятел е започнал (с какво аз съм по-лош от него)
  • – Тъй като виждате обещаващ и уникален бизнес модел и начини за прилагането му;
  • – Тъй като знаете, че може да бъдете полезни за другите;
  • – Тъй като се е появила възможност да реализирате печалба…

Целта на всеки бизнес по тази земя е печалбата (на Марс може да е нещо друго). Даже общопрактикуващите лекари и болниците са фирми, регистрирани по Търговския закон и следователно са бизнеси, от което следва, че главната им цел и задача е да носят печалба за собственика (и да плащат данъци на държавата).

Кой е основния риск?

– Никога не започвайте бизнес със заети пари, ако не сте сигурни, че всичко ще ви се получи и ще изплатите дълговете си. А в това може да сте сигурни едва след няколко години успешно развитие. Тогава вземането на обоснован кредит е за да ускорите развитието си. В България много се говори, че след падането на соца, на много вътрешни хора са раздадени пари в куфарче. Е, за ваше успокоение, нито един от тях не е успял да се задържи до днес. Изхарчиха куфарчетата и … готово.

Започнете от малкото. 

Никой бизнесмен не е започнал веднага с изграждането на корпорация в световен мащаб. Много успешни бизнесмени са започнали именно бизнес от нулата – с нещо малко, почти без да влагат пари. Ако потърсите в интернет, ще откриете много такива истории за успех. А и в бизнес средите има много такива хора, с които може да поговорите срещу почерпка с едно кафе. 

Никога не се забърквайте в мащабни бизнес проекти, които изискват много инвестиции от самото начало. Оценете адекватно възможностите си.  Изберете нишата, в която сте добри! Не започвайте първия си бизнес от нулата в район или в област, в които не знаете нищо. Не всеки може да бъде ресторантьор или моден дизайнер. Но ако сте филолог по образование, опитайте да пишете – мемоари, автобиографии, мотивационни писма, описания на продукти, оферти, заявления и т.н.

Веднъж започнете ли нещо, вървете с увереност. Ако постоянно се съмнявате или се страхувате от нещо, тогава е по-добре изобщо да не започвате собствен бизнес. Тук пак се връщаме към първоначалната постановка, а тя е: не „мога ли“, а „как да се справя?“. Ако едно нещо не работи, потърсете друг подход. От 100 опита, в 4 ще успеете. Трябва да сте уверени в способностите си и че ще успеете, а също така да сте подготвени за факта, че идеята прегаря. Много е важно да се наслаждавате на това, което правите и тогава дребните проблеми в бизнеса ще бъдат по-лесни за понасяне.

Качеството е важно в бизнеса – това важи и за стоките, и за услугите.

Никога не започвайте бизнес, ако продукта ви (стока или услуга) е с ниско качество спрямо сходни продукти на съществуващия пазар. Разбира се, можете да реализирате продажби на известни количества от некачествена стока, но така скоро ще разрушите репутацията си и бързо ще затворите.

Не всеки е предопределен да бъде бизнесмен.

Бизнесмените във всяка страна са само 4-8% от хората в активна възраст, а останалите са служители и работници (+ безработни, социално слаби, инвалиди…). Такъв е животът, не на всеки се дава да бъде предприемач, астронавт, спортист, учен и т.н. Трябва да разберете това.

С какво да започнете своя бизнес от нулата?

Вземете празен лист хартия и го разделете на две с вертикална черта. От ляво избройте всички положителни неща за себе си – образование, квалификация, опит, интереси, успехи и т.н. – от това може да изскочи вашето зайче. От дясно избройте всичко, което мразите да правите – с това не бива да се занимавате, нито да си губите времето.

След това започнете да класирате лявата колона, докато откроите 3-4 най-важни и най-вероятни за реализиране неща. Легнете си с този списък да преспите и на сутринта решете с кое от тях ще започнете. Започнете само с 1 идея. Не разводнявайте силите си в различни посоки. 

Фокусирайте се, концентрирайте се, мобилизирайте се и работете само в избраното направление, докато направите пробив и реализирате продажби и … ПРИХОДИ. До тогава се въздържайте от всякакви разходи. Така се започва. След това идва развитието и издигането.

Препрочетете тези препоръки за започване на бизнес от нулата още веднъж, а може би и няколко пъти, защото без това нямате нищо. Останалото идва с практиката и опита. В 96 от 100 опита ще се проваляте, но и за изобретяването на нажежаемата жичка за електрическата крушка са направени 5000 неуспешни опита…, докато накрая се появил подходящия състав.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *