Кога да поставите зимните гуми

Кога да поставите зимните гуми

Las_Vegas_-Traffic8

Много водачи не са добре информирани за важната роля, която зимните гуми играят за тяхната безопасност. Смяната на времето изисква нови и специализирани гуми. Важно е за вас като водач да разберете, че различните гуми функционират много различно при различни метеорологични условия. Осигуряването на безопасността на вашето превозно средство през зимата всъщност ще ви спести пари и ще ви запази невредими. Повечето хора смятат, че зимните гуми трябва да бъдат поставени, чак когато падне първият сняг; друго погрешно схващане е, че тази подмяна трябва да се осъществи на 1 ноември.

В действителност, смяната зависи от температурата, а не от горепосочените причини. Ако вашият автомобил има летни гуми, те са най-ефективни през месеците май-октомври, тъй като те са създадени за по-горещи температури. Всесезонните такива са проектирани да се справят с по-широк диапазон от метеорологични условия, включително студено и горещо време – но те не могат да се справят с изключително горещо, или изключително студено време. Освен това каучукът в гумите при целогодишни модели започва да се втвърдява с понижаването на температурата. Всъщност, при седем градуса по Целзий, гумите за всички сезони стават напълно неефективни и това е точно времето, или температурата, при която трябва да поставите вашите зимни гуми.

Чрез умело съставни елементи, използвани в производството на гуми, компаниите производители увеличават ефективността на различните модели. Например, новият клас гуми за всички сезони вече отговаря на изискванията за зимните и летните условия до голяма степен и въпреки, че те са малко по-скъпи, са предпочитан избор на все по-голям брой шофьори.

Въпреки този напредък в състава и технологията на гумите, винаги е по-добре да имаме специализирани зимни гуми, инсталирани специално за екстремното студено време.

Индустрията е проучила в голяма степен ефективността на гумите и техните прагове, което дава възможност на потребителите да знаят точно кога да използват какви гуми. Жалко е, че повечето шофьори не са наясно с тези ограничения и изисквания – излагайки по този начин себе си и живота на близките си на риск. Важно е да разбирате различните типове гуми и да правите покупка въз основа на заобикалящите ви метеорологични условия.

1) Поставете зимните си гуми по-рано

Поставянето на зимни гуми на малко по-ранен етап, когато температурата започне да спада между 0 и 7 градуса по Целзий може да ви спести много проблеми, при настъпване на евентуално рязко застудяване. Ето защо да чакате първия снеговалеж, за да сложите зимните си гуми не е правилният начин да се справите с този проблем, а ключът е да сте наясно с променящите се температури и винаги да се стремите да сте една крачка напред.

2) Научете разликите между гумите

Бъдете информирани за нови и различни видове гуми, които излизат на пазара, които са много по-безопасни и значително да намаляват риска от злополуки. Освен това, важно е да наблюдавате постоянно състоянието на гумите си, тъй като по-старите могат да доведат до опасни ситуации.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *