Колко често трябва да сменяте маслото на вашия автомобил

Колко често трябва да сменяте маслото на вашия автомобил

Навярно сте чували този стар съвет безброй пъти: „Трябва да сменяте моторното масло си на всеки 6 месеца или на 5000 км“. Макар, че често се спазва, важи ли това правило и до днес? Колко често трябва наистина да сменяте маслото си? Нека разгледаме спецификата на този процес и избора на подходящо масло за вашия автомобил.

ЗАЩО ДА СМЕНИТЕ МАСЛОТО?

motorno-maslo-prowerka

Ако сте човек от типа „Направи си сам“, който обича сам да сменя масло на автомобила си, вероятно ще върнете използваното масло за рециклиране. Но този процес повдига един добър въпрос: Ако то може да бъде рециклирано и използвано отново, защо изобщо да го сменяте? Всъщност, маслото във вашия двигател се замърсява и губи ефективност, а вие имате нужда от чисто масло, смазващо двигателя ви, а не пълно със замърсители и песъчинки.

Леките процепи между движещите се части, между буталния пръстени и стените на цилиндъра позволяват просмукване на известни количества изгорено гориво да се смеси с маслото, замърсявай го. С течение на времето тези замърсители ще потъмнят и замърсят маслото. В система има маслен филтър, който да предпазва от подобни боклуци, които да достигат до двигателя, но и този филтър е с ограничен капацитет. Когато той вече не може да предпазва моторното ви масло от замърсителите, значи е време за смяна на маслото и филтъра. Ако прекалено дълго не ги смените замърсителите се натрупват и създават утайки, които намаляват вискозитета на маслото, а както вече казахме това може да доведе до много неприятни последствия за двигателя ви.

КАКВО Е ВИСКОЗИТЕТ НА МАСЛОТО?

Вискозитетът е научен термин, с който се определя плътността на моторното масло. Това обаче не е съвсем правилно. Вискозитетът всъщност е „мярката за неговата устойчивост на деформация с дадена скорост“ или казано с други думи колко лесно маслото се излиза при дадена температура. Консистенцията на по-тънките масла е като на водата и при ниски температури се излиза по-лесно, което ги прави предпочитани за употреба при студено време. За разлика от по-тежките, при които консистенцията е по-скоро като тази на меда, но пък те са по-добри при високо температури и силно натоварване.

Съществува скала, по която се оценяват моторните масла. Вероятно всички сте виждали комбинация от цифри и букви върху контейнерите в този формат XW-XX. Първото число показва зимната (W) оценка за студени стартове от 0 по Фаренхайт, докато второто число е оценката за работна температура от 100 градуса по Целзий. Някои от популярните вискозитети на маслото са 0W-30, 5W-30, 10W-30, 5W-40, 10W-40 и други.

МОГА ЛИ ДА ИЗПОЛЗВАМ РАЗЛИЧЕН ВИСКОЗИТЕТ НА МАСЛОТО?

Подобно на много въпроси, свързани с двигателя, отговорът е може би. Замяната на моторното масло с по-висок вискозитет може да осигури повече защита при горещи условия, но също така това ще повиши разхода ви на гориво, но ще намали мощността му. От друга страна, преминаването към масло с по-нисък вискозитет може да добави повече мощност, но отново за сметка на разхода на горивото. Потенциалният недостатък обаче е по-ниската защита на двигателя между основните и важни части.

Тук е момента да се запитате наистина струва ли си малко повече конски сили или икономия на гориво, за да намали защитата на двигателя? Вероятно не. Обърнете внимание, че при изграждането, тестването и сертифицирането на вашия двигател инженерите на производителя са използвали точно тегло на маслото. Ако искате всички конски сили, пробег на газ и ниски емисии, за които фабриката казва, че двигателят прави, тогава искате да се придържате към маслото, за което е проектирано. Ако на вашата маслена капачка не е упоменат точния вид масло проверете в ръководството на производителя.

КОЛКО КИЛОМЕТРА?

Всеки опитен майстор ще ви посъветва да смените двигателното масло на вашия двигател в момента, при който сте изминали 10 000км или е минала повече от година от последната смяна. Благодарение на иновациите в по-строгите допустими отклонения, впръскването на гориво, по-ефективните двигатели и по-висококачествените масла, производители на автомобили актуализираха необходимите интервали за смяна на маслото. Често този процес се осъществява при достигане на 10000 км или 20 000 км, особено ако се използва синтетично масло.

СИНТЕТИЧНО ИЛИ ПОЛУЧИНТЕТИЧНО?

Двата най-популярни и масово използвани видове моторни масла са синтетични и полусинтетични. Разликата между тях е в базовите масла и техните свойства.

  • Синтетичните масла са масово предпочитани използвани от автомобилните производители, защото са по-стабилни при работа при висока температура, намаляват съпротивлението и забавят износването на частите, а освен това намаляват и разхода на гориво. Освен това са с по-дълъг експлоатационен живот.
  • Полусинтетичното масло е комбинация от синтетично и минерално. Добавянето на синтетични елементи повишава неговата стойност на износоустойчивост при високи температури и вискозитета му. Освен това полусинтетични масла се представят по-добре при по-ниски температури на работа

МАСЛЕНИ ФИЛТРИ

Всичко написано по горе е без значение ако никога не сменяте масления филтър на вашия автомобил. Дори да използвате най-доброто синтетично масло, то все пак ще се замърси и ще загуби своя вискозитет, ако масления филтър е пълен със замърсители. За да си спестите нежелани и скъпи ремонти задължително сменяйте масления филтър винаги когато сменяте маслото. Това е евтина и лесна превантивна поддръжка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *