Национален парк Етоша в Намибия има статут на резерват.

Национален парк Етоша в Намибия има статут на резерват.

Национален парк Етоша 

Не мислете, че Намибия е просто безкраен пясък и океан.

Една от най-интересните забележителности на Намибия е Национален парк Етоша, разположен около едноименното солено езеро в северната част на страната, на 130 километра от границата с Ангола. Резерватът се намира в северозападната част на пустинята Калахари. Това е едно от малкото места на планетата, запазило девствения си чар, естествените пейзажи и въпреки пустинната естествена зона – разнообразието на флората и фауната.

 

Етоша получава статут на природен резерват през 1907 г., а Национален парк става едва през 1958 г. Окончателните граници на парка са определени през 1970 г. Площта на парка сега е около 22 000 км2, от които 23% (приблизително 4800 км2) е заето от соленото езеро Етоша, разположено на височина 1030 метра над морското равнище. Както езерото, така и околните савани представляват голям интерес както за учените, така и за туристите.

 

Националният парк Етоша Намибия
Национален парк Етоша е разположен в северозападната част на пустинята Калахари.

Откъде идва името

За местните племена Етоша е известен от дълго време. Името на това място от аборигенския език Овамбо означава буквално „Голямо бяло място“. На езика Heillom (един от местните диалекти) соленото езеро се е наричало Khubus, което означава „напълно голо, бяло място с много прах“. Това място се нарича още Чумс. Това се дължи на звука, създаван от човешките крака при ходене по изсъхналото дъно на соленото блато.

 

Първите европейци, англичанинът Франсис Галтън и шведът Карлос Йохан Андерсън (понякога наричан Чарлз Джон ), посещават мястото през 1851 г. , придружени от търговци от племето Овамбо. Изследователите научават, че езерото се нарича Етоша, а също така чуват легендата за появата му от аборигените.

 

Легендата за Етоша

В древни времена тук е имало малко селце. Хората живеели там спокойно и в хармония с природата. Но един ден войнствени племена нахлули в тези земи и избили всички местни жители. Едно момиче оцеляло по чудо. Когато видяло разрушеното родно село, то не сдържало сълзите си – плакало толкова дълго, че цялата савана се напълнила със сълзи, образувайки езеро. След известно време част от водата се изпарила, а част от нея се абсорбирала в земята, оставяйки само солена кора на повърхността.

 

Историята на резервата

Първите европейци

От първото появяване на европейците по тези места, в продължение на няколко десетилетия, историята на региона е пълна с периодични конфликти между европейците и племената Heillom и Ovambo, които са живели тук. През 1896 г. германските войски, изпратени от германския Райх, окупират района Намутони и построяват тук крепост през 1899 г. Но през 1904 г. тя е разрушена от хората от Овамбо. На следващата година крепостта е възстановена и все още е забележителност в парка и е обявена за национален паметник.

 

Създаване на парка.

След като Германия окупира тази част на Африка през 1902 г., губернаторът на германската Югозападна Африка (както тогава се нарича Намибия), д-р фон Линдквист, обявява Етоша за национален резерват през 1907 г. Площта му по това време е била повече от 100 000 км2 и се е простирала чак до Брега на скелетите. В онези дни, това е бил най -големият национален парк в света. Но след различни гранични спорове и политически промени, паркът е бил намален до сегашните си размери (около 22 000 km2) от 1970 г.

 

Уникална дива природа

В края на 70-те и началото на 80-те години по-голямата част от животните в парка били унищожени или от силна суша, или след кръстосаният огън от граничната война, обхванала Намибия, Южна Африка и Ангола по това време. Благодарение на решителните мерки за опазване, популацията на много животни се е увеличила значително през последните години. Днес Национален парк Етоша отново е едно от най-добрите места в света, за  уникалната дива природа на Африка в целия й блясък.

 

Климат в парка Етоша

Пустинна савана

Националният парк е доминиран от пустинно-саванен климат. Средната годишна температура е 26oC. През зимата температурите могат да паднат до 6oC, а през лятото надхвърлят 45oC. Тук има голяма дневна топлинна амплитуда. Тоест, може да е много горещо през деня и доста хладно през нощта. Валежите варират от 0 мм през юли и август до 110 мм през февруари. На някои места не вали по няколко години.

 

Суха зима

Национален парк Етоша се намира на географска ширина, където се редуват класическите влажни и сухи сезони. Сухият сезон е през зимата (от май до октомври – не забравяйте, че това е южното полукълбо). Това време се счита за най-доброто за наблюдение на животните, тъй като водоемите намаляват по размер и съответно концентрацията на животните на единица площ се увеличава. Освен това тревата и храстите вече прецъфтяват и не крият толкова много животни. Огледът през този период е най-оптимален.

 

Влажно лято

Влажният сезон е лятото (от ноември до април). През лятото средната температура през деня варира от 25oC до 35oC, а в наистина горещите дни може да достигне + 40oC. По това време, Етоша набира вода и се превръща в езеро, привличайки водолюбиви птици и много фламинго. През този сезон много големи бозайници се преместват на север в района на Намутони, тъй като в тази област има повече валежи, отколкото на юг в Окакуеджо.

 

Природата на парка Етоша

Огромен брой диви животни

През 1876 г. американски търговец на име McKiernan, след като е посетил околностите на езерото Етоша, казва, че „всички животни по света бледнеят при сравнение с дивата природа“, която видял тук. Този огромен брой животни се оказва извън всичко, което някога е виждал. 

 

Най-важното в парка е наличието на водоеми, разпръснати по цялата му територия. Поилките концентрират много животни около себе си. Тук се събира целият „цвят“ на африканската савана. Гигантските слонове обичат да плуват в местните води. Стада зебри и антилопи, лъвове и хиени, леопарди и носорози. Всички идват до водопойните места. 

 

Африканската голяма петица

Национален парк Етоша е дом на четири животински вида от африканската голяма петица. Това са слонове, лъвове, леопарди и носорози. Голямата африканска петица включва 5-те най-трудни и опасни животински вида за лов. Африканския бивол също е сред тях, но последният екземпляр от този вид е изяден от лъвове през 50-те години на миналия век и от тогава не е забелязван отново в Етоша.

 

Уникални диви животни

В парка живее също и много рядък вид черен носорог. Освен тези „видни“ животни, в Етоша живеят още жирафи, гну, гепарди, хиени, планински и низинни зебри, газели и куду. Сред по-малките видове ще намерите чакал, дългоуха лисица, язовец и гофер. В парка живеят общо 114 вида бозайници.

 

Флората цъфти през дъждовния сезон. 

Тогава Етоша се трансформира от сух, прашен бял пейзаж в зелен рай, преизпълнен с буйна растителност. Но това са предимно треви и малки храсти. От дърветата има мопане (80% от всички дървета в парка), акация и терминалии.

 

Солено блатно езеро

Пресъхнало древно езеро

Смята се, че първоначално тук се е образувал дълбок басейн преди повече от 100 милиона години. И преди около 16 000 години река Кунене в Ангола прониква в Етоша и за известно време образува огромно и дълбоко езеро. Но по-късно реката променя курса си поради движението на тектонската плоча и се насочва към Атлантическия океан, в резултат на което езерото бавно пресъхва и оставя след себе си само солена повърхност.

 

Заблатен басейн

В резултат на изместванията басейнът изчезна и сега има напълно плосък пейзаж на савана с малки хълмове от глина и сол. По време на дъждовния сезон в тези райони се образуват басейни с дъждовна вода, а в особено влажни периоди цялата повърхност се превръща в езеро с доста впечатляващи размери (около 130 на 50 километра). Вярно е, че дълбочината на този водоем рядко надвишава 10 см.

 

Птиците на Етоша

В Национален парк Етоша има над 340 вида птици, около една трета от които са мигриращи. В резервата живеят 35 вида хищни птици и 8 вида сови. Особено много стада се наблюдават тук през дъждовния сезон. По това време тук могат да се видят огромни стада фламинго и щъркели. Това е единствената известна масивна популация от фламинго в Намибия. Понякога тук се събират около 1 милион фламинго. Освен това, в резервата живеят най-големите птици в света, щраусите и най-тежките летящи птици, дрофа кори. 

 

Основните места в резервата Етоша

Националният парк има множество природни извори и фонтани, както и изкуствени водоеми. Няколко от почивните лагери в парка предлагат уникални осветени езера за нощно наблюдение на животни. Това е особено интересно през сухите зимни месеци, когато повече животни излизат на водопой. Всяко такова място има своя собствен облик и животните, които идват тук, могат да варират, дори от сезон на сезон. Ето един бърз преглед на най-добрите места в резервата.

 

Окау Куджо

Той е в непосредствена близост до лагера Okaukuejo и е осветен. Черните носорози и много слонове идват тук почти всяка вечер, особено между юни и декември. Мнозина го считат за най-доброто място в Африка, където да видят застрашения черен носорог.

 

Окондека

Това е едно от най-добрите места за наблюдения на лъвове. Okakueka е естествен фонтан, разположен от западната страна на соленото блато, северно от Okaukuejo.

 

Халали и Гоас

Неуловимият леопард може да се види тук. И двете места лежат приблизително по средата между южната порта на Андерсон и портата на Линдквист в източния край на соленото езеро Етоша. Гоас е като оазис и е любимо място за черноглави импали и слонове. Там, като правило, има голям брой гну и зебри. Изкуствен Халали е разположен край лагера Халали.

 

Суеда и Ел Салвадор

Суеда и Салвадор предлагат зашеметяваща гледка към солниците на Етоша, простиращи се към северния хоризонт, както и добри места за наблюдение на гепарди.

 

Правила за поведение на територията на резервата

Входът в Национален парк Етоша е възможен през четири порти.

 • Вратата на Андерсън е в южния край на парка. До там може да се стигне по пътя C38 през град Outjo. Най-близкият лагер е Окаку Джо.
 • Вратата на Von Lindequist е на изток и се свързва с пътя B1. Най-близкият град до тази порта е Цумеб, а лагерът Намутони е съвсем наблизо с кола от портата.
 • Galton Gate се намира в югозападния край на парка.
 • Вратата King Nehale Lya Mpingana се намира в северната част на парка и на 48 км от главния път за Ondangwa.

 

Посещението на парка се заплаща. 

В парка има отлични места за настаняване, които отговарят на най-строгите стандарти.

 • – Гостите трябва да уведомят рецепцията веднага след пристигането си;
 • – Жилищата са на разположение от 12:00ч. и трябва да бъдат освобождавани до 10:00 ч.;
 • – По време на сафари, туристите остават в колата. Забранено е излизането на открито.
 • – Съблюдавайте всички пътни знаци в парка.

 

Забранено е:

 • – да изнасяте от парка всичко друго, освен снимки;
 • – посещения с домашни любимци;
 • – наличието на огнестрелно оръжие и патрони;
 • – каране на мотоциклети;
 • – изхвърляне на отпадъци;
 • – хранене на диви животни;
 • – около водните оазиси се изисква тишина.

 

Интересни факти за Етоша

Езеро Етоша е признато за екорегион на Световния фонд на дивата природа. При влизане в Национален парк Етоша всеки посетител трябва да представи някакъв вид идентификация. Това се прави, за да се защити дивата природа от бракониерство. Директно в зоните, покрити със солени блата, има много малко растителност, с изключение на няколко вида треви, които са се приспособили към такива условия. Големината на езерото варира в зависимост от количеството на валежите, но обикновено не надвишава 5000 км2.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *