Обезопасяването на дома Ви за деца

Обезопасяването на дома Ви за деца

Това може да бъде една доста трудна задача, защото процесът трябва да е непрекъснат.
Д-р Карън Шийхан, медицинска директорка „Children’s Memorial Hospital“ Чикаго, напомня на възрастните да имат предвид етапите на развитие на детето, когато обезопасяват детската стая.
Кърмачетата са едва подвижни, но дори и малките бебета могат да се търкалят, или по друг начин да преминават значителни разстояния.
В момента, когато бебето още пълзи, то може да попадне в много потенциално опасни ситуации навсякъде в къщата.
По-големите деца могат да бъдат изключително любопитни и изобретателни, когато става въпрос за катерене, отваряне на врати и да попаднат на места, които могат да изненадат неприятно възрастните.
Добър подход към детската защитеност в собствения ви дом е да видите всяка стая през очите на детето. Огледайте се и си задайте въпроси от рода на: „Какво е това? Мога ли да го сложа в устата си? Какво би станало, ако пропълзя там?

Безопасност за детето в цялата къща.

baby_proof_pilewr
След като започнете да обезопасявате, вероятно ще забележите опасности в цялата къща, от пералното помещение, до спалното бельо. Бъдете методични по време на вашата детска защитена „обиколка“ на вашия дом. Преброявайте електрическите контакти в близост до детето, включително и тези зад мебелите. Ще ви е необходим пластмасов предпазен капак за всеки от тях.
След това обръщайте специално внимание на опасностите от задушаване. Уверете се, че кабелите, висящи от завеси, или уреди, са вързани и са далеч от любопитните ръце на вашето дете. Бебетата и малките деца също могат да се задушат с балони, бижута, играчки, монети, гумени ленти, декоративни камъчета в саксийни растения и стотици други неща.
Остри предмети като ножове, прибори за готвене и градински инструменти трябва да се пазят далеч от поле зрението на детето, в идеалния случай, да са недостъпни за него, или да са заключени. Това важи и за домашните препарати за почистване – децата не би трябвало да могат да стигнат до тях. Отравянето е често срещано, но може да бъде предотвратено. Ако имате нужда от подобни препарати – заключете ги на сигурно място.
Ако имате оръжия в къщата, уверете се, че не са заредени и че са недостъпни за деца и тийнейджъри на всякаква възраст.

Обезопасяване на жилището ви по стаи.
Уверете се, че всяка стая в дома ви е проверена за редица потенциални опасности:
В банята. Дръжте всички лекарства, включително и тези без рецепта, извън полезрението и използвайте ключалки за безопасност на медицинските шкафове. Дръжте ножици, пинсети и други остри предмети далеч от достъпа на детето. За да избегнете изгаряния, поставете нагревателя за гореща вода на не повече от 120 градуса. Никога не оставяйте детето си без надзор във ваната и поставете ключалки на капака на тоалетната, за да пазят малките деца от това да си играят в тоалетната чиния и евентуално да се удавят. Съхранявайте кофите с главата надолу, за да предотвратите натрупването на вода; Не забравяйте, че малките деца могат да се удавят само в няколко сантиметра вода.

BHG057_baby-crib-childproof-home_FS
В спалнята. Едно детско креватче трябва да бъде безопасно място за спане на бебета, затова премахнете всички играчки, възглавници и други предмети, които създават риск от задушаване. Тъй като бебетата след известно време започват да седят сами, преместете мобилните телефони извън обсега им. Поддържайте димни аларми в или близост до всяка спалня и ги изпробвайте, за да сте сигурни, че действително работят. Ако не работят, заменете ги.
В кухнята. Трябва да бъдете много внимателни и да не оставяйте стаята и детето безпризорно, когато печката е включена, защото има риск от това детето да се изгори. Уверете се, че всички ножове и остри предмети са прибрани в шкаф, до който детето няма достъп. Препотъчително е тези шкафове да снабдени с предпазители, който да пречат на тяхното отваряне.
В мазето и гаража. Съхранявайте инструментите и стълбите извън обсега на детето. Дръжте под ключ бензин, запалки, бои, пестициди, или други химикали.

window-safety
Прозорците. е са често пренебрегван аспект от домашното обезопасяване. Не поставяйте мебели под прозорците, което може да бъде възприето като една покана за детето да се изкачи и да изследва. Когато все пак отваряте прозорците си, за да проветрявате, уверете се, че прозорците са извън обсега на децата.
Монтирайте предпазители на прозорците в къщата. Прозорците все пак трябва да осигурят възможност за бягство и евакуация в случай на пожар, затова се уверете, че не са перманентно затворени. Също така, ако имате вентилатори, или климатици, уверете се, че поне един прозорец във всяка стая не е блокиран.

fenceslide21
В двора. Ако имате басейн, изградете висока ограда около него и го дръжте затворен, когато не се използва. Никога не позволявайте на децата си да плуват без надзор. Уверете се, че вратите, водещи към двора, или балкона, също имат ключалки за деца.
Обезопасяването на цялата ви къща вероятно не е необходимо, ако децата, които ще са при вас единствено ви гостуват, но се съсредоточете върху помещенията, или стаите, където гостуващите деца ще прекарат най-много време. Имайте предвид, че малките деца трябва да бъдат наблюдавани по всяко време, така че всеки да може да е здрав и да е в безопасност.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *