Задължителните ръчни инструменти, които всеки трябва да има в кутията си

Задължителните ръчни инструменти, които всеки трябва да има в кутията си

Приятел се нуждае от помощ, за да сглоби мебели в дома си. Жена ви моли да инсталирате вентилатор на тавана. Детето се нуждае от поправка на колелото си. Имате инструментите, с които да свършите тези работи, нали? За много от по-младите мъже в наши дни, притежаването на добре оборудвана кутия с инструменти е нещо, типично само за техните татковци. Често, когато им се наложи да свършат нещо, те трябва да се обърнат към майстор. Но мъжът трябва да е независим и да разполага с инструменти и ноу-хау за справяне с основни задачи в къщата.
Ако сте един от тези по-млади мъже, които никога не са имали своя кутията с ръчни инструменти, сме ви подготвили полезен списък с най-основните от тях, които смятаме, че всеки трябва да притежава.

Но преди да се отправите към магазина, обърнете внимание на следните неща:
Пригответе си пари за качествени инструменти. Може да се изкушите да посегнете към евтините китайски модели. Тези ръчни инструменти вероятно ще издържат няколко ремонта, преди да се счупят. Но ви съветваме да инвестирате парите си в качествени, издръжливи тулове, които да ползвате до живот. Ако нямате представа коя марка да изберете, потърсете информация в интернет или се посъветвайте с консултантите в магазина. Те ще ви кажат кои ръчни инструменти са издръжливи, здрави и с дълга гаранция.
rachni-instrumenti

Едно по едно. Рим не е бил построен за един ден. Същото се отнася за хубавите кутии с инструменти. Не е нужно да купувате всичко необходимо наведнъж (освен, разбира се, ако нямате нужните средства). Набавяйте си ръчни инструменти от Bagira.bg постепенно, за да не натежат на бюджета ви. Друг добър начин да оборудвате своя арсенал, е да искате от близките си да ви подаряват по един при различни поводи – завършване на гимназия/университет, Коледа, рожден ден и всякакви други поводи.

 • Чук
  Добър, здрав чук може да ви послужи за забиване на пирони и гвоздеи в дърво, както и за разрушаване на разни неща. Купете си класически модел в среден размер. Той е достатъчно тежък за повечето основни нужди за ремонт в дома, но и достатъчно лек, за да можете да го носите, без това да е твърде неудобно. Въпреки че дядо ви вероятно е използвал чук с дървена дръжка, по-добре не взимайте такъв. Дървените дръжки лесно се чупят. За предпочитане са дълготрайните синтетични дръжки. Също така, когато избирате чук, се оглеждайте за модел, който има добър баланс в ръката ви и не е тежък. Най-добре е когато отидете в магазина за ръчни инструменти да изпробвате няколко варианта, преди да направите своя избор.
 • Отвертка
  Отвертката ще ви послужи за завиване и развиване на болтове и винтове. Тъй като те могат да бъдат с различни размери на главите, е най-добре да имате комплект от различни отвертки в арсенала си. Важен съвет: уверете се, че електрическото захранване е изключено, преди да започнете да завивате болтовете с отвертка в гнездото на контакта!
 • Винтоверт
  Този заместител на отвертката, ви позволява да прилагате по-голям въртящ момент, за да завършите по-бързо и по-лесно работата си. Освен това ще ви спести умората в ръката и китката. Към винтоверта трябва да имате добър набор от накрайници в различни размери.
 • Ролетка
  Независимо дали окачвате шкафове и рафтове, или трябва да проверите дали телевизорът с плосък екран ще се побере в секцията, ви е необходима надеждна метална ролетка.
 • Регулируем гаечен ключ
  От всички ваши ръчни инструменти, вероятно този ще ви е най-полезен. Това е като да имате 50 ключа в един. Полумесецът му се регулира, чрез плъзгаща се челюст, която променя ширината на захвата му. Така че можете да използвате един и същ инструмент за различни размери гайки и болтове.
 • Тресчотков гаечен ключ
  Когато работите по голям проект, който изисква да затегнете и разхлабите куп гайки и болтове, е време да оставите ключа с форма на полумесец и да използвате по-ефективния му вариант –тресчотковия гаечен ключ. Механизмът за захващане на тези ръчни инструменти ви позволява да затегнете гайка, без да е необходимо да изваждате ключа след всяко завъртане. Това може да направи работата ви много по-лесна. Купете модел с няколко удължителя и набор от гнезда.
 • Заключващи клещи
  Този вид ръчни инструменти са удобни, когато имате нужда от допълнителна ръка, с която да работите. Това са клещи, които могат да се заключват на място. Някои модели са с механизъм, който позволява освобождаване на захвата само с една ръка, други изискват използването и на двете ви ръце. Тези универсални ръчни инструменти могат да служат като клещи, гаечен ключ, регулируем гаечен ключ, резачки за тел, тресчотков ключ или скоба. Стандартните модели са подходящи за повечето ремонти из къщата и гаража.
 • Островърхи клещи
  Те са основните ръчни инструменти на електротехниците. Подходящи са за всеки домакински проект, който изисква да изрежете, огънете, осучите или захванете проводници. Поради издължената си и изтънена форма, те са особено полезни за навлизане в ограничени пространства.
 • Акумулаторна бормашина
  Добрата акумулаторна бормашина е задължителна за кутията ви с ръчни инструменти. Може да се използва за пробиване на дупки в материал или за поставяне на винтове. При избора на такъв инструмент, купете модел с достатъчна мощност, която се определя от напрежението в батерията. Но имайте предвид, че с увеличаване на напрежението, се увеличава теглото. Например 18V бормашина тежи около 10 килограма. 12V е добър вариант – предлага достатъчно мощност, но не е прекалено тежка. Също така, уверете се, че моделът е с много скорости и с функция за обратно въртене.
 • Трион
  Този вид ръчни инструменти са полезни за рязане на клони или друг дървен материал за ремонти по къщата. Трионите са задължителни за кутията на всеки домашен майстор
 • Нивелир
  Независимо дали закачвате картини или поставяте рафт над камината, правата линия е абсолютно задължителна. Едва ли искате да забивате гвоздеи в стената на сляпо и после да видите, че са на криво. За да свършите добре тази работа от първия път, трябва да използвате нивелир. На пазара се предлагат модерни лазерни модели, но стандартните варианти ще ви бъдат също толкова полезни.
 • Макетен нож
  Макар че може да не е най-вълнуващият от ръчните инструменти, макетният нож ще ви бъде пръв помощник. При всеки проект има много неща за изрязване, остъргване и други задачи, които имат нужда от острието му.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *