Защо успелите хора избират да носят еднакви дрехи за работа

Защо успелите хора избират да носят еднакви дрехи за работа

Виждаме високопоставени личности, които носят едни и съши дрехи ден след ден. Всъщност тези момчета са станали известни със своя минималистичен стил.

Barack-Obama_2013235b

Барак Обама спортува в един и същ сиво-син екип всеки ден. Марк Зукърбърг е известен със своята сива тениска, която носи всеки ден.
Ако се чудите защо, отговорът е един: решение.

Като президент на САЩ, дните на Обама са средоточени около взимането на решения за успешното управление на най- голямата икономика в света. Същото важи и за основателя на Facebook Марк Зукърбърг. Управлението на най-голямата социална мрежа в света е свързана с безкрайно много решения. И в края на деня, дори и да сте най-великата личност на света, вземаща решения, има само толкова много умствена енергия, която може да имате в един ден. Така че според тях, решението какви дрехи да носите всеки ден е нещо, за което не си заслужава да губите никаква енергия.

Когато разпитвате Зукърбърг за избора му на облекло, той казва: „Наистина искам да изчистя живота си и да го направя, така че да вземам възможно най-малко решения за всичко друго, освен за това как е най- добре да служа на това общество“.
Обама споделя същите чувства: „Не искам да вземам решения за това, което ям и нося, защото има много други решения, които трябва да взема“.

stevejobs

Обама и Зукънбърг не са единствените високопоставени личности, които мислят така. Някои от великите личности на света гледат на модата като нещо, за което не си заслужава да си губим времето. Вземете например Каръл Лагерфелд носи всеки ден черен костюм, бяла тениска, слънчеви очила и ръкавици. Дийн Камен, изобритетеля на Сегуей, вечно е облечен с дънкова риза, дънки и ботуши. Стив Джобс носеше черно поло, сини дънки и спортни обувки New Balance. Дори и Алберт Анщайн е имал характерно облекло.

Според психолозите, когато взимате решения използвате идентична сила на волята, когато казвате, че употребявате захар или наркотици, или когато решите да бягате рано сутрин или да изключите алармата на будилника. Правилната инвестиция на енергия може да бъде намалена, просто защото сте използвали тази енергия сутрин, когато стоите пред гардероба и решавате какво да облечете днес.

minimalistwardrobe
Друга причина, която хората цитират е по- малко стрес. Това е стреса, който може да развиете през деня, когато мислите за първоначалното си решение. „Това твърде официално ли е?“, „Говори ли твърде много или твърде малко?“, „Не е ли твърде къс?“ Минималистичният гардероб е един по- малък източник на тревожност.
Така че ако сте сериозни в изграждането на империя и вземане на решения, които наистина имат значение, вероятно ви е дошло времето да се включите в групата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *