Често задавани въпроси за лечението с кислород

Често задавани въпроси за лечението с кислород

Какво е хипербарна камера?

Хипербарната камера се използва за провеждане на терапия с кислород. Това е неинвазивна процедура, при която пациентът вдишва 100% чист кислород. Той е затворен в прозрачна камера, с повишено атмосферно налягане, което позволява концентрирана доставка на кислород до увредена тъкан за оптимизирано заздравяване.

Какво е лечение с кислород?

Хипербарната кислородна терапия е доставянето на кислород към тъканите, при налягане, което е по-голямо от атмосферното. Това е първична терапия при две индикации: газова емболия и декомпресионна болест. Във всички останали случаи се явява като допълнително лечение към стандартните медицински процедури.

Лечение с кислород в HBO Medical Support Center

Как работи терапията с кислород?

В едноместна камера, пациентът ще бъде заобиколен от 100% кислород. В многоместните камери може да седне или да легне, за да го вдишва. Тази богата на кислород среда, заедно с увеличеното налягане на въздуха, ускорява и умножава концентрацията на кислородните молекули в увредените тъкани, като по този начин насърчава заздравяването им.

Какво се чувства по време на терапия с кислород?

Пациентът не трябва да чувства нищо. По време на компресията, той може да усети леко напрежение в ушите си, което може да бъде облекчено чрез преглъщане или отваряне на устата. Температурата в камерата може да се повиши леко, но ще се върне към нормалното, веднага щом се достигне нужното налягане. По време на декомпресията, могат да се случат същите неща.

Има ли нещо, което може да се прави, по време на лечение с кислород?

Повечето барокамери за лечение с кислород, както тази в HBO Medical Support Center са оборудвани с видео развлекателни системи, така че можете да гледате телевизия или филми, докато сте в тях. Някои пациенти слушат музика през системата на високоговорителите, а други просто спят. Най-важното нещо е просто да се отпуснете.

Има ли някакви странични ефекти?

Много малък процент от пациентите изпитват лека промяна в зрението си. Този страничен ефект обикновено изчезва в рамките на осем седмици след завършване на лечението. Препоръчва се пациентите да не си взимат нова рецепта за очила, докато се провеждат терапии с кислород.

Мога ли да вкарам нещо в барокамерата?

Заради богатата на кислород среда, единственото, което е позволено да внесе пациентът, е бутилката с вода.

Колко време продължава лечението с кислород?

Всяка сесия отнема между един и два часа. Лечението се състои от около 20-40 сесии, в зависимост от диагнозата.

Има ли някакви състояния, при които не е разрешено лечение с кислород?

Единственото абсолютно противопоказание е нелекуван пневмоторакс (натрупване на въздух или газ в плевралната кухина на белите дробове). Има няколко условия, при които трябва да се внимава. Важно е да обсъдите историята на Вашето здраве в допълнение към текущото Ви здравословно състояние с Вашия лекар и центъра за хипербарно лечение.

Мога ли да ям и / или да вземам лекарства преди терапия с кислород?

Вземете всички лекарства, както Ви е казал Вашият лекар. Яжте преди процедурата. Но избягвайте пушенето непосредствено преди и след нея.

Трябва ли някой да ме закара или да ме прибере след терапията с кислород?

Тя не включва успокоителни или други лекарства, които да влияят на ума. Ето защо можете да се приберете сами, освен ако не сте в състояние да го направите.

Кой ще бъде с мен?

Медицински специалист запознат с барокамерата ще остане в стаята през цялото време, докато сте вътре, а наблизо ще има лекар.

барокамера в HBO Medical Support Center

Ами ако страдам от клаустрофобия?

Камерата се състои от прозрачна акрилна тръба, позволяваща на пациента да вижда навън във всички посоки. Повечето пациенти нямат проблеми с клаустрофобията си, особено след няколко процедури. Специалистът може да даде някои препоръки, ако клаустрофобията се окаже предизвикателство.

Ще лежа ли през цялото време?

Седалката може да бъде конфигурирана по такъв начин, че да сте в наклонена позиция. Възможно е да получите и възглавници за допълнителен комфорт.

Мога ли да бъда лекуван, ако съм с настинка / грип?

Нека Вашият лекар е запознат, ако имате някакви симптоми, несвързани с диагнозата, заради която се лекувате.

Може ли лечението с кислород да бъде спряно по всяко време?

Специалистът има пълен контрол над камерата и сесията може да бъде спряна по всяко време.

Какво да облека?

Ще ви бъде даден комплект от памучни дрехи, преди да започне терапията с кислород. Не си слагайте никакви парфюми, лосиони, грим, лак за нокти или продукти за косата, когато влизате в камерата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *