Как да изберем най-добрия климатик за вашия дом: Сравняване на климатични системи

Как да изберем най-добрия климатик за вашия дом: Сравняване на климатични системи

Навън времето започва да се затопля и температурите да се покачват, а през горещите летни дни всеки ще се съгласи, че най-ценен за всеки дом или офис е климатика, особено ако живеете в район с по-високи температури.

Ако все още не сте закупили климатик за вашия дом има 4 основни типа климатици, които масово се използват за охлаждане на дома. Когато обаче става въпрос за нива на ефективност, естетика и способност за осигуряване на комфорт, резултатите могат да варират за всеки модел.

В тази статия ще разгледаме предимствата и недостатъците на всеки от тях, за да ви помогнем да решите кой е най-добрият модел за вас.

Прозоречен климатик

Този тип климатични системи бяха изключително популярни преди от 30 години. Те са проектирани така, че да се монтират на прозорец с двоен или единичен стъклопакет. Обикновено се монтираха в апартаменти и офиси, където няма централна климатизация и благодарение на този вид климатик беше възможно охлаждането на по-големи стаи.

 • Предимства от използването на този вид система
  Те са сравнително малки, лесно преносими, а монтажа може да се извърши и от вас, без да е необходима намесата на професионалист. Ако имате ограничен бюджет, прозоречния климатик е най-евтиният вариант, с който можете да охладите дома си. Съвременните модели са с до 30% по-ефективни от тези, произведени само преди десетилетие. Освен това се предлагат с 5 години гаранция, за да ви осигурят спокойствие, че сте направили правилния избор спрямо вашия бюджет.
 • Недостатъци
  Важно условие, което трябва да запомните е, че този вид климатици за прозорец не са предназначени и не могат да охлаждат целия ви дом. Дори да живеете в 2 или 3 стаен апартамент ще са ви необходими няколко, за да поддържате хладината във всяка стая. Имайте предвид, че с всеки поставен климатик на прозореца вие на практика не можете да използвате този прозорец повече, а освен това ви е блокиран изгледа навън. Друг минус е факта, че трябва да се примирите с шума на компресора, който работи точно до ухото ви.
  Факторите, които могат да влошат ефективността на прозоречния климатик са високи тавани, много прозорци и врати, силно излагане на слънце и охлаждане на помещения на последния етаж.

Преносими климатици

Те са подобни на прозоречните климатици, но за разлика от тях стоят на пода, вместо да влизат директно в прозореца. Специфичното при тези модели е, че охлаждайки стаята те отделят топъл въздух и влага, които биват отвеждани през специална тръба, която трябва да бъде изкарана през прозореца или комина.

 • Предимства
  Те са доста по-лесни за настройка от прозоречните модели. Те са лесно преносими от една стая в друга, заради факта, че са на колелца, което ви позволява да ги позиционирате точно. Тръбата, която излиза през прозореца не скрива гледката ви, а и лесно може да се отстрани, така че да не пречи на достъпа ви до прозореца.
 • Недостатъци
  Според специалисти, този модел климатици осигуряват само половината от капацитета за охлаждане, който е изписан от производителя, а това може да ви създаде известен дискомфорт усещайки горещината дори когато устройството работи нонстоп. Освен това те са по-скъпи и по-малко ефективни от прозоречните. Увеличават както разходите за покупка, така и експлоатацията. Шумът е друг фактор и повечето преносими климатици имат резервоари за вода, които трябва да се източват ръчно, тъй като устройството премахва излишната влажност от въздуха.

Как да изберем най-добрия климатик за вашия дом: Сравнение

Сплит климатици

Стенните или сплит климатиците се различават значително от предходните 2 модела. Те са съставени от два компонента – външно и вътрешно тяло. Външното тяло е с компресор и се монтира на открито, по подобие на телата на централните климатични системи. Вътрешното тяло се монтира в стаята и в него има изпарителна намотка и устройство за обработка на въздуха. Двете тела са свързани посредством тръби. Този вид климатици са подходящи за охлаждане на домове и офиси, където няма възможност за централна климатизация. За максимална ефективност е необходимо да се определени точния размер климатик спрямо размера на стаята, която ще охлажда или отоплява, тъй като сплит системите могат да работят както на режим охлаждане, така и на отопление.

 • Предимства
  Основното им предимство е тяхната способност да осигурят гъвкаво охлаждане на отделните части на вашия дом, като в същевременно поддържат нисък разход, а достатъчно енергоефективни. Те са най-близкия вариант до централната климатизация, без да е необходимо да разбивате тавана и стените си, за да инсталирате канали. Освен това както вече казахме този вид климатици са с термопомпа, което ще ви осигури и отопление през зимата.
  Като допълнителен бонус ще отчетен и факта, че работят изключително тихо, а шума е като на един обикновен вентилатор. Това се дължина факта, че компресорът е разположен отвън, а тези агрегати са много по-тихи от прозоречните или преносими климатици за дома.
  Да не забравяме също, че монтажа им може да бъде на всяка стена, без да е необходимо да са до прозорец.
 • Недостатъци
  Имайте предвид, че те са по-скъпи от прозоречните и преносимите климатици. Ще имате нужда от професионалист, който да ги монтира като ще е необходимо да се пробият дупки и отвор в стената, през който ще минават тръбите и ще свързват двете тела – външното и вътрешното. Също така ще трябва да съобразите спрямо мястото на климатика, тъй като той се монтира на стената и вашия интериорен дизайн, за да сте сигурни, че той няма да духа директно във вас, когато си почивате на дивана.

Централна климатична система

Тази опция е най-добрият вариант да охладите дома си. Той включва разпределение на охладения въздух през канал с регистри за връщане и подаване във всяка стая. Всички компоненти на климати са разположени отвън, с изключение на дистанционното, чрез което се управлява климатика. Ако желаете да охлаждате цялата си къща и вече има поставени канали, това е най-добрият вариант за вас.

 • Предимства
  Тя е най-ефективният начин да поддържате цялата си къща хладна през горещите летни дни. Можете да бъдете сигурни, че сметката за ток ще бъде ниска, а комфорта благодарение на по-хладния въздух и по-ниската влажност е просто незаменим. С всички компоненти на климатика, разположени отвън можете да се наслаждавате на хладина с почти невидима и безшумна система.
  Инсталацията е значително по-лесна ако вече имате прекарана канализация, но все пак ще трябва да наемете професионалист за тази работа. И все пак, тъй като това е нещо, което се добавя за постоянно в дома ви, тази инвестиция ще повиши и стойността на имота.
 • Недостатъци
  Този вид системи изискват годишна поддръжка, за да бъдат в отлично работно състояние години напред. Предварително се подгответе за по-високи авансови разходи, особено ако се нуждаете и от прекарване на канали.
  Без значение дали ще изберете централна климатизация или сплит стенен климатик е важно да съобразите правилно размера и капацитета им, за да могат ефективно да охлаждат избраното от вас пространство.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *