Как да изберем подходящите осветителни тела за вашия дом

Как да изберем подходящите осветителни тела за вашия дом

Изборът на подходящото осветление за различните стаи във вашия дом може да бъде сложен процес. Вие трябва да изберете дали да бъдат ярки или приглушени, висящи или стенни светлини, полилеи или LED светлини, всъщност има толкова много различни осветителни тела измежду, които да избирате! И ако някога сте посещавали магазин за осветителни тела, то определено ще разберете точно какво имаме предвид.

Много време и усилия се влагат в избора на перфектните светлини, които са подходящи за вас и всяка стая от вашия дом. Например, трябва да сте сигурни, че сте избрали светлини с действително функционално предназначение, с точното количество осветление, което свети от тях, и с декоративен елемент, за да се впишат в интериора на стаята. Не можете да поставите модерна таванна лампа в стая, пълна със старинни мебели, тъй като тя просто няма да се впише в интериора на стаята.

За това заедно с консултантите от отдел за осветителни тела в Багира ще ви представим малко повече информация за видовете осветление и как да изберете правилното за всяка стая във вашия дом.

Има три вида осветление:

 1. Околно
 2. Настолно
 3. Акцентно

Често ще откриете, че всяка стая има поне два различни вида осветление, но има моменти, когато в една стая ще има и трите. Прочетете повече информация за всеки вид светлина по-долу.

 • Околно осветление

Околното осветление обикновено е основният източник на светлина в помещението. То може да бъде всякакво – от таванно до вградено осветление.

Обикновено количеството на околното осветление в помещението ще се определя от вашия дизайнер или майстор, които прави апартамента ви. Той или тя вероятно ще измери осветлението, за да отчете от какво количество светлина би се нуждаело всяко пространство. Обикновено кухните и баните ще се нуждаят от по-ярко осветление, тъй като те нямат прозорци и достъп до естествена светлина.

 • Настолно осветление

Настолно осветление

Използва се за осигуряване на светлина за определени дейности, като четене на книга или гримиране пред огледалото. Тези осветителни тела никога не се използват за осветяване на цяла стая, само малка площ от стаята.

Предлагат се във всякакви форми и размери и могат да бъдат монтирани на стена, да седят на бюро или да бъдат имплантирани в огледало. Някои от тях дори имат възможност за въртене, за да могат да бъдат насочени във всяка посока и под какъвто и ъгъл да са ви необходими.

 • Акцентно осветление

Акцентното осветление е най-декоративното осветление в една стая. Тези осветителни тела обикновено привличат вниманието към нещо, на което се възхищавате в къщи, като картина, камина или рафт за книги. Като цяло тези светлини карат нещо да се откроява в интериора на дома ви, привличайки погледите на вашите гости.

Акцентните осветителни тела могат да бъдат прости и елегантни, но също могат да изглеждат и луксозно. Полилеите, аплиците и лампите действат като акцентни светлини.

След като знаете вече кои са основните видове осветление, сега ще ви запознаем и с видовете осветителни тела.

 • Аплик

аплик

Аплиците винаги са директно монтирани на стената. Обикновено стенните аплици се купуват по двойки, всяка от двете страни на огледало или камина.

 • Плафони

плафони

Обикновено са прикрепени плътно до тавана, откъдето озаряват стаята и не създават усещане за претрупаност. С други думи, те не отнемат от пространството в стаята.

 • Висящи

Те не са като предходните два вида тела, тъй като те буквално висят от тавана, като са захванати с някакъв кабел, верига или жица.

Основната им функция е да действа като настолно осветление, висящо над масата в трапезарията или кухненския остров. Предлагат се в различен размер.

 • Полилеи

полилеи

Полилеите могат да се определят като голяма осветителна система, тъй като тя издава повече от един източник на светлина наведнъж. Тези светлини винаги са окачени на тавана и могат да бъдат функционални или декоративни в зависимост от това къде ги поставяте в къщата.

Всяка стая се нуждае от различна схема на осветление, но какво би могло да бъде?

Почти всяка къща има антре, хол, трапезария, кухня, спалня и баня. Да видим какви осветителни тела трябва да има всяка стая.

 • Вход

Входът е първото място, което гостите ви ще видят във вашия дом, което означава, че ще искате да го направите приветлив и привлекателен. Не избирайте куп настолни и акцентни светлини, за да хвърлите яркост в определени зони на стаята. Вместо това опитайте да монтирате полилей в средата на тавана (това е удачен избор при високи тавани).

Ако нямате висок таван, изберете осветително тяло, което да излъчва топъл тон.

 • Хол

Всекидневната е създадена за забавление или релакс. Като се има предвид това, ще искате да имате достъп до ярка светлина, ако е необходимо, но няма да искате да използвате ярка светлина през цялото време. Тук подовите лампи, настолните лампи и аплиците ще бъдат най-добрите ви приятели.

Димер превключвателите са чудесни и за дневни; по този начин можете да включите ярката светлина и да я приглушите според настроението на стаята.

 • Трапезария

Трапезарията се нуждае от достатъчно ярка светлина, за да можете да разговаряте и да се храните удобно на масата за вечеря. Това изобщо не означава, че трябва да излезете и да закупите LED светлини! Вместо това опитайте да поставите полилей директно в средата на масата в трапезарията. Ако не харесвате полилеите пък, вземете няколко висящи светлини и ги закачете над масата в трапезарията.

 • Кухня

Кухнята може да бъде трудна за осветяване, тъй като различните зони на стаята изискват различни схеми на осветление. Например, ще искате да поставите ярко осветление над кухненския остров, но ще искате да имате по-слабо осветление в зони на кухнята, които не се използват толкова често.

Ако имате широка мивка, отворен бар или красив кухненски остров, висящите светлини ще бъдат вашият най-добър избор, както функционално, така и стилистично.

 • Спалня

Спалнята се нуждае от топло осветление, нищо повече. За това се насочете към настолните осветителни тела, по този начин ще можете да четете, докато се отпускате, или да гледате телевизия с лампа до нощното шкафче.

Всекидневните работят добре с димер, но спалните също. Ако решите да използвате превключвател за димер, ще можете да осигурите ярка светлина, когато е необходимо, като по време на почистване.

 • Баня

Банята е място, където светлината се превръща в необходимост. Над огледалата в банята се препоръчват аплици и ярки LED светлини, тъй като тези зони са ключови фокусни точки в банята. Не забравяйте да поставите тези светлини близо до височината на лицето, тъй като тук ще се възползвате най-добре от тях.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *