Как да изберете пердета и завеси за вашия дом

Как да изберете пердета и завеси за вашия дом

Независимо дали обзавеждате новата си мечтана къща или планирате да освежите дом си, има един елемент от интериора, който просто не можете да пренебрегнете – завесите. Те са един от тези важни детайли, които могат да определят настроението на стаята. От светлите цветове до смелите нюанси, от леките тъкани до тежките непрозрачни материи – възможностите са безкрайни. С голямото разнообразие от възможности на пазара, правилният избор за вашия дом, бързо може да се превърне в трудна задача.

Пердета и завеси

Ето няколко бързи съвета, които ще ви помогнат да решите:

1. Плат

Материалът играе жизненоважна роля за облика на завесите и следователно за стаята. От чиста дантела до лек памук и тежко кадифе, имате много опции. Двата фактора, които трябва да имате при избора на плата, са:

  1. Колко слънчевата светлина искате да пропускат.
  1. Настроението и декора на вашата стая. Например, по-тежките тъкани придават по- традиционен вид, а леките материи подхождат най-добре на малки стаи.

2. Цвят

Цветът на вашите пердета трябва в идеалния случай да бъде синхронизиран с останалата част от обзавеждането. Можете да изберете десени, които са в хармония с интериора или контрастират с него. За ненатрапчив вид изберете завеси с нюанс, който допълва цветовете на стените ви. Ако пък искате пердетата да изпъкват, изберете цвят, който контрастира с мебелите и стените.

3. Шарени или едноцветни

Отговорът на този въпрос зависи и от останалата част от декора. Ако меката мебел в стаята е едноцветна, може да изберете завеси с шарки и обратното. Това, което трябва да запомните, е, че десените добавят визуалното тежест към всеки елемент.  Геометричните мотиви се свързват със съвременен стил, докато флоралните отговарят на съвременния класически и традиционен декор.

Цвят пердета и завеси

4. Дължина

Пердетата, които падат до нивото на пода, са на мода. За по-драматичен външен вид, можете да изберете завеси, които са по-дълги с няколко сантиметра, така че да образуват нещо като „локва“ на земята. От друга страна, ако имате деца, по-добре е завесите да стоят на няколко сантиметра над пода.

5. Ширина

Идеалната ширина на вашите завеси, зависи от ширината на прозореца. Един от начините да пресметнете нужната ширина, е да измерите рамката на прозореца и да я умножите по коефициент 2 – 2,5.

6. Облицовка/ Подплата

Ако ще поставяте завесите на прозорец, през който минава пряка слънчева светлина, защитната облицовка може да ги направи по-непрозрачни, да ги защити от избледняване и да удължи живота им. Чудесен вариант е да поставите два слоя –прозрачи пердета и плътни завеси върху тях. Това ще ви даде гъвкавостта да избирате, спрямо моментните си желания и настроения. Факт е, че подплатата прави завесите по-тежки – затова избирайте разумно.

Развихрете въображението си и се доверете на инстинктите си, когато купувате завеси и пердета от Curtains.bg. Синхронизирайте ги с останалата част от интериора и не се уморявайте да търсите, докато не откриете точно това, което искате!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *