Как да смените въздушния филтър на автомобила си в няколко прости стъпки

Как да смените въздушния филтър на автомобила си в няколко прости стъпки

Учудващо е колко малко собственици на коли предпочитат сами да сменят въздушния филтър на колата си, вместо да ходят на сервиз. Всъщност това е изключително лесна задача и дори неопитен човек може да се справи с нея само за 5 минути. Ако веднъж пробвате сами да си смените въздушния филтър, то със сигурност няма да искате да плащате повече друг да го прави. Единственото нещо, което трябва да направите е да закупите новия въздушен филтър.

Какво представлява въздушния филтър и защо е важен за автомобила?

Този филтър е изключително важен за правилната работа на двигателя. Въздухът преминава през филтъра и се смесва с горивото и когато запалим колата, свещта ще възпламени сместа, крайният резултат е вътрешно горене.

Въздушният филтър на вашия автомобил служи за максимално почистване на въздуха, влизащ в двигателя. Това е необходимо, за да работи и да функционира той максимално ефективно. За съжаление въздухът от околната среда е пълен с други боклуци, които няма да се изгорят лесно. Всъщност вашият двигател може да засмуква неща като прах, пясък, прашец, мръсотия и дори птичи пера, но вие не бихте искали те да бъдат част от вътрешното горене на колата ви. Това е причината въздушните филтри да са необходими, за да работи двигателят ви безпроблемно.

Въздушен филтър

Въздушният филтър във вашия двигател е свързан с всмукателния колектор. Докато по-старите модели автомобили с карбуратори имат въздушни филтри, оформени като поничка, по-новите автомобили имат правоъгълни. Те също са произведени от материал, подобен на хартия и е порест. Също са сгънати подобно на акордеон, макар и за по-голяма повърхност. Този филтър ще улавя мръсотия и други големи частици от въздуха и ще предотврати попадането им във вашия двигател. По този начин вътрешните компоненти на двигателя няма да бъдат компрометирани от нежелани частици от въздуха.

Защо е важна редовната смяна на въздушния филтър?

В крайна сметка филтърът ви се пълни с мръсотия и частици, които улавя, поради което трябва редовно да се подменя. Когато е твърде мръсен, дори чистият въздух няма да може да премине, което може да доведе до повреда на двигателя. Освен това поставянето на нов въздушен филтър има много други предимства за вашия автомобил като:

 • По-добра горивна ефективност
  Двигателят на вашия автомобил се нуждае от чист въздух, за да работи ефективно. Когато филтърът е много замърсен и запушен, в двигателя няма достатъчно чист въздух. Без достатъчно въздух двигателят ще изисква повече гориво, за да получи същото горене и да работи. Така че, като инвестирате в покупката на нов филтър, ще спестите много повече от разхода за гориво.
 • По-дълъг живот на двигателя
  Двигателят ви всъщност е доста чувствителен и може да се повреди дори само с малки прашинки от пясък. Когато такава мръсотия и други частици попаднат в двигателя, повредата ще се натрупва с течение на времето, особено върху вътрешните части на двигателя, като буталата, буталните пръстени, цилиндрите и клапаните. Спестяването на няколко лева в крайна сметка ще ви накара да похарчите хиляди лева за изцяло нов двигател.
 • По-малки емисии
  Когато има намален въздушен поток към двигателя на автомобила, се засягат системите за контрол на емисиите, което кара колата ви да изхвърля повече замърсители в атмосферата. В крайна сметка ще добавите още замърсявания към въздуха, който не искате да влиза в това състояние във вашия двигател.

Кога трябва да смените въздушния филтър

Снимка: ohsospotless.com

Кога трябва да смените въздушния си филтър?

Повечето производители на автомобили препоръчват въздушните филтри да се сменят всяка година или след 10 000 км, което от двете настъпи първо.
Разбира се, ако използвате колата си по-често или за по-дълги пътувания, можете да очаквате въздушният филтър да натрупва мръсотия и частици по-бързо. Освен това, ако живеете в оживен град или прашен район, тогава по-честата смяна определено има резон да бъде правена. Друго добро предложение е въздушният филтър да се сменя всеки път, когато отидете на смяна на масло. А ако се чувствате достатъчно сигурни в уменията си можете дори и сами да го смените. Преди да направите това обаче трябва първо да проверите ръководството на вашия автомобил, за да знаете спецификациите на въздушния филтър, необходим за вашата кола.

Също така трябва да внимавате за признаци, сочещи, че вашият въздушен филтър трябва да бъде сменен с нов:

 • Вашият пробег е намалял

Един от най-честите признаци за необходимостта от смяна на въздушния филтър е намаляването на пробега с едно зареждане. Тъй като двигателят се нуждае от постоянен въздушен поток, за да функционира ефективно, ако колата ви, използва много повече гориво, е знак, че двигателят поема по-малко чист въздух и работи по-трудно от нормалното. Когато започнете да виждате промяна в пробега на автомобила си, това е знак, че въздушният филтър трябва бъде подменен с нов. Този признак не се появява много бързо, така че когато забележите необходимост от зареждане на резервоара с гориво за по-кратко време, трябва да смените филтъра възможно най-бързо.

 • Проблеми със запалването

Мръсните въздушни филтри влияят върху системата за контрол на емисиите на двигателя. След това свещите се блокират и искрите също се нарушават. Това се проявява в проблеми със запалването и когато се опитвате да стартирате колата си, тя ще запали по-бавно от обикновеното. В този случай трябва да проверите въздушния филтър.

 • Следвайте хронологията

Ако прочетете ръководството за автомобил, там е посочена препоръката на производителя кога да смените въздушния филтър. Дори ако все още не показва никакви признаци, че трябва да се смени, трябва просто да го направите. Това е много по-добре, защото няма да има отрицателно въздействие върху работата на вашия автомобил и двигател. Всъщност, като се има предвид много достъпната цена на новия въздушен филтър и лекотата при смяната му, няма причина да отлагате тази процедура.

 • Направете визуална проверка

Когато закупите нов въздушен филтър, ще забележите, че те са или бели, или почти бели на цвят. Това означава, че ако правите визуална проверка, мръсният филтър е всичко друго, но не и бял. Освен това, когато видите много отломки или частици, това означава, че двигателят ви вече не получава достатъчно чист въздух. Понякога може да не е очевидно, защото частиците може да са малки. И все пак, ако изглежда мръсно и пълно, може да искате просто да го замените. Трябва да се обърнете към вашето ръководство, за да разберете къде се намира въздушният филтър. Всеки модел автомобил съхранява своя филтър на различно място, така че не предполагайте, че е точно там, където е бил на вашия по-стар автомобил.

Лесните стъпки за смяна на въздушния филтър
Истината е, че са необходими само пет стъпки за смяна на въздушния филтър на колата ви и след като сте свикнали, ще ви трябва само минута.

 1. Купете нов филтър
  Въздушните филтри са доста евтини и можете да ги купите в магазин за авточасти или дори в голям супермаркет. Просто трябва да разберете кое да вземете за колата си, или като прочетете ръководството за автомобила си, или като се обърнете към консултант в магазина. Те най-вероятно ще изброят кой вид е подходящ в зависимост от модела и годината на автомобила. Можете също така да изберете да закупите повече от 1 и да ги имате на склад у дома за следващата смяна на въздушния филтър.
 2. Отворете капака и намерете кутията за въздушен филтър
  Кутията за въздушен филтър или просто въздушната кутия не е толкова трудна за намиране. Обикновено това е черна пластмасова кутия отгоре или отстрани на двигателя. Освен това трябва да има огромен маркуч, който стърчи отстрани.
 3. Отстранете филтъра
  Отварянето на кутията за въздушен филтър е лесно, тъй като трябва само да премахнете металните скоби, държащи капака надолу. След това трябва просто да извадите стария филтър.
 4. Проверете филтъра
  Можете да направите визуална проверка на състоянието на стария въздушен филтър. Знак, че трябва да бъде заменен, е цветът. Ако е сив, значи е време да го замените. Ако погледнете и вътре в гънките и видите много замърсявания по тях, това означава, че вече не пропуска много чист въздух вътре.
 5. Поставете новия филтър
  Изхвърлете стария и поставете новия, като се уверите, че е прилепнал в кутията. Затворете кутията на въздушния филтър и не забравяйте да щракнете върху скобите.

Знаейки как да проверите и замените вашия въздушен филтър, ще гарантирате, че двигателят на автомобила ви винаги получава достатъчно чист въздух и следователно работи безпроблемно. Не само спестявате пари, но и вече няма да се налага да отделяте време за шофиране до магазина и чакане на опашка. За няколко лева, похарчени за нов филтър, можете да го сменяте толкова често, колкото искате, само за една минута.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *