Как да запазите и съхранявате сортови семена на краставици

Как да запазите и съхранявате сортови семена на краставици

Лесно е да се запазят и съхраняват сортовите семена на краставици, за да бъдат засадени в градината през следващата година, а и по-нататък. Когато се съхранят правилно, те може да се използват от пет до десет години. След като се научите да събирате свои собствени, никога няма да имате нужда да купувате семена.

Стъпка първа: Придържайте се към един вид сортови семена на краставици

Ако искате да си запазите семена , ще искате да са само от оригиналното растение. Това означава, че трябва да отглеждате само един вид краставици, така че да няма опасност от кръстосано опрашване. Тази предпазна мярка ще ви осигури събиране на семена само от родителското растение. За това е най-добре да се сдобиете с качествени сортови семена на краставици от агроаптека Иван Чавдаров, за да си гарантирате, че ще имате отлична реколта, както и семена за съхранение.

Не съхранявайте хибридни семена
Семена от хибридни растения са ненадеждни. Никога не знаеш какво ще се получи от тях. Освен това, те често са стерилни и нямат стойност. Ако искате да събирате сортови семена на краставици, трябва да засадите чист сорт, опрашван на открито.
Семената се предават от едно поколение на друго и трябва да бъдат опрашвани на открито, за да се гарантира, че съвременните сортове ще са почти идентични с оригиналната родителска растителност. Това им дава същата стойност. Не всички открито опрашвани растения са наследствени обаче. При закупуване на растения или семена, вижте дали в описанието е ясно посочено, че са наследствени.Краставици семена

Стъпка втора: Изберете най-здравия плод за извличане на семена

Растение, което е болнаво или произвежда лоша реколта, не е добър вариант за събиране на сортови семена на карставици. Вместо това, потърсете плод, отличаващ се по качество от останалите. Не чакайте до края на сезона, когато растенията са с най-ниска производителност.

краставици

Стъпка трета: Изберете най- добрите краставици

Трябва да изберете най-добрите плодове за извличане на семена. Спрете се на тези, които са с най-здравословен вид и ги оставете на лозата, когато прибирате реколтата.

 1. Изчакайте да се оцветят в жълто (някои сортове стават оранжеви) и кората да стане мека.
 2. След това ги откъснете от лозата. Това трябва да стане много лесно.

краставица за семе

Стъпка четири: Нарязване, събиране на реколтата и ферментация

Искате да вземете семена от избраната краставица, веднага щом я откъснете. Затова:

 1. Срежете я надлъжно и изсипете семената.
 2. Ще забележите, че те са обвити в гелообразна торбичка. Тя трябва да бъде ферментирала, за да се отдели лесно от семената.

Стъпка пета: Ферментиране на семената и унищожаване на болестите

Ферментационният процес на семената има две цели.

 • Първата е да се отървете от гелообразното покритие, така че семената да могат да изсъхнат.
 • Втората цел е да се убият всички болести или вируси, които семената могат да задържат.

Ферментиране чрез накисване

 1. Поставете семена в стъклено бурканче или купа, и покрийте с достатъчно топла вода, така че да плават (в крайна сметка обаче ще потънат на дъното).
 2. Оставете семената да се накисват в продължение на три до четири дни. Дръжте ги далеч от слънчева светлина.

Стъпка шеста: Разделете качествените от лошите сортови семена на краставиците

Лошите семена ще изплуват на повърхността на водата. Те могат да бъдат изхвърлени. Качествените ще потънат на дъното на буркана или купата.

 1. Оберете некачествените семена и пулпата от повърхността, и ги изхвърлете.
 2. Отцедете добрите семена чрез сито и внимателно ги изплакнете, за да се уверите, че цялата гелообразна торбичка е изчезнала.

Стъпка седма: Изсушаване на сортовите семена на краставиците

Оставете семената да изсъхнат напълно преди да ги приберете.

 1. Разпръснете ги на хартиена кърпа или пергаментна хартия.
 2. Оставете ги да постоят така четири дни или повече, ако е необходимо.
 3. Не ги излагайте на слънчева светлина.

сортови семена на краставица

Стъпка осма: Съхранение на семената

След като семената са напълно сухи, ги прехвърлете в пакетче, хартиен плик или малък стъклен буркан.

 1. Поставете обозначаващ етикет, с изписан сорт на краставицата и датата на съхранение.
 2. Поставете пакета или буркана със семената във фризера за няколко дни, за да сте сигурни, че всички възможни вредители или болести, които са устояли през процеса на ферментация, ще бъдат ликвидирани.
 3.  Извадете семената от фризера и ги съхранявайте на хладно, сухо и тъмно място. Някои хора ги държат в хладилник.

Съвети за засаждане и събиране на сортови семена на краставици

Краставиците се самоопрашават. Това означава, че мъжките и женските цветове растат на една и съща лоза, и не изискват други растения за опрашване.

 • Краставиците могат да се размножават сами. Просто оставете плода на лозата, за да падне сам на земята. Следващия сезон ще имате самопоникнали растения.
 • Ако сте откъснали хубава, здрава краставица, която сте харесали за ядене, но по-късно решите, че искате да запазите семената от нея, поставете я на хладно, сухо място, за да продължи да узрява. Оставете я докато стане жълта/оранжева и мека, и след това съберете семената по същия начин, както бихте го направили, ако я бяхте оставили да зрее на лозата.

Сортирането на семена от краставици ви гарантира, че ще имате същото растение и през следващия сезон. След като видите колко е лесно, може да решите да запазите и съхранявате и други видове семена.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *