Какво трябва да знаем при избор на плочки за банята

Какво трябва да знаем при избор на плочки за банята

Плочките са най-предпочитаният избор за банята, тъй като внасят в нея естествен вид, стил или дори лукс, в зависимост от индивидуалните предпочитания.
Те защитават влагата стените и са съществена част от дизайна. Произвеждат се от всякакви материали (стъкло, порицал, керамика, естествен камък и др.), както и в множество цветове и покрития. Чрез настоящото кратко ръководство споделено от опитните търговци на плочки за баня в Стара Загора от Баня Лукс, ще направите най-добрия избор за вас.

МАТЕРИАЛ

Водата и кондензът в банята изключват някои опции, но можете да избирате между много естествени и други материали. Въпреки ценните характеристики на естествения камък, изискванията за грижата за този тип плочки за баня, са по-завишени. Ще има нужда от повторното им запечатване с течение на времето, за да се поддържа защитата им. Плочките от останалите материали (керамика, стъкло и т.н.) също са страхотни, особено ако сте с ограничен бюджет. Въпреки, че им липсва уникалността на естествения камък, поддръжката им е по-лесна.

ПЛОЧКИ ЗА БАНЯ ОТ ЕСТЕСТВЕНИ МАТЕРИАЛИ

Мраморът е страхотен със специфичните си шарки тип „вени“, които преминават през него и го правят изключително интересен. Според предпочитанията си, имате голям избор от цветове и модели на шарката. Този вид плочки за баня могат да се лепят навсякъде. Все пак избягвайте полираните модели за пода. Те трябва да бъдат запечатани правилно и добре подсушавани, за да запази мраморния под за дълго блясъка си.
Травертинът е в топли цветове. Този камък е естествено порест, което придават индивидуалност на плочките. Все пак Ви съветваме да избирате запълнен травертин, с което ще възпрепятствате проникването на водата. Плочките от този вид са подходящи както за пода, така и за стените. За защита на камъка обаче, трябва да бъдат запечатани.
Варовикът е стилен и траен. Предлага се както в тъмни, така и в бледи, топли покрития. Той също трябва да бъде запечатан. Варовикът е по-мек от другите естествени камъни, затова лесно се надрасква.

плочки за баня

ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ЗА ПЛОЧКИ ЗА БАНЯ

Керамичните модели са лесни за поддръжка и достъпни ценово. По-малко износоустойчиви са от порцелановите, но все пак трафика в банята не е толкова висок. Затова, могат да бъдат поставени и на пода, и на стените.
Плочките за баня от порцелан са по-плътни от керамичните, изключително износоустойчиви и лесни за почистване. Стават за пода и за стените.
Гланцираните модели отразяват светлината. Затова са чудесен избор за малките бани, защото правят визуално пространството по-светло и голямо. Освен това лесно се поддържат.
Матовите плочки включват материали като дърво, камък, цимент и други нелъскави покрития.

ИЗБОРЪТ НА ПЛОЧКИ ЗА БАНЯ

Понякога един и същ тип плочка е възможно да се постави и на пода и на стените – най-често при вариантите от естествен камък или порцелан.
Ако желаете да съчетаете гланцова плочка за стената с подобен вариант на пода, потърсете плочки, които се предлагат и с матово покритие, за да избегнете опасността от пързаляне по пода.
Помислете също за използването на един вид плочки за баня в различен формат за интересни дизайни. Например, съчетайте квадратна плочка за пода с правоъгълна за стените, или обратно.
Ако Ви харесва идеята за контрастни стени и под, имате много възможности – плочки в по-наситен нюанс за стените и с по-неутрален за пода, например.
Порцелановите модели, имитация на дърво пък, ще внесат топлота в банята Ви.

СЪЗДАЙТЕ ДЕКОРАТИВНИ ЕФЕКТИ С ПЛОЧКИТЕ ЗА БАНЯ

Можете да положите различни плочки в определени зони, за да ги обособите. Например на стената зад душа. Мозайката също може да се използват за целта. Изборът на една и съща плочка в различен цвят, също е интересно и умно решение.

ИЗБОРЪТ ЗА МАЛКАТА БАНЯ

Размерът на банята не трябва да определя размерът на плочките. Тясната баня ще стане неузнаваема с големи плочки. Стените и пода пък ще изглеждат по-мащабни с по-малко фуги, а от там и помещението визуално ще се разшири. Малките плочки обаче също не трябва да се изключват. Те са подходящи дори и за най-тясната баня.
Обмислете дизайн със светли плочки, със светлоотразителни покрития, за стените в малката баня.

НАЙ-ДОБРИТЕ ФУГИ ЗА ПЛОЧКИТЕ ЗА БАНЯ

Отминаха дните, в които белият варов разтвор беше единственият вариант на пазара. Той все още е често предпочитан, но можете да помислите и за цветни фуги:

  • Сложете много тъмни фуги около светлите плочки, за да подчертаете формата им.
  • Освежете изцяло бялата баня с енергичен цвят фуга като жълто или розово.

Не забравяйте да изберете мухало устойчива фуга, за да бъде почистването на банята по-лесно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *