Ръководство за закупуване на електрически маслени радиатори

Ръководство за закупуване на електрически маслени радиатори

Маслените радиатори са високоефективни устройства, които са идеални за използване заедно с вашата основна отоплителна система. В диапазона от 500 до 2500 W и оборудвани с таймери или термостати за настройка според вашата стайна температура, тези традиционно сиви радиатори се предлагат в различни прости и елегантни нюанси.
Заедно с консултантите от отдел маслени радиатори в магазин Багира ще споделим с вас едно кратко ръководство, което ще улесни избора и покупката на подходящия за вашия дом.

радиатори

Маслени радиатори: как работят?

Термична течност в електрически радиатор

Te са преносими електрически радиатори, които са пълни с течност. Обикновено тялото им е метално и са изработени от чугун. В тях се съдържа електрическия елемент, който е потопен в течност за пренос на топлина. Тази течност обикновено е масло, именно и заради това тези радиатори биват наричани маслени.

Повечето радиатори с масло са оборудвани с колела за лесно придвижване. Това е особено полезна функция, тъй като те могат да бъдат доста тежки. Освен това тези устройства не изискват никакъв вид инсталация, тъй като се управляват от мрежата, те просто трябва да бъдат включени в електрическия контакт.

Големият плюс на тези радиатори е факта, че веднъж нагрята течност тя ще отдава топлина дори и когато радиатора е изключен от контакта. Това се дължи на факта, че течността по-бавно изстива следователно ще топли пространството по-дълго време.

Традиционна форма за по-голяма нагревателна повърхност
Маслените радиатори разполагат с отличителен дизайн състоящ се от няколко ребра (т.е. извити колони с кухини). Тази форма осигурява по-голяма повърхност, позволяваща повече въздух да влиза в контакт с радиатора за оптимален топло пренос и отоплителна мощност.

Маслени радиатори: как да ги използвате

Допълнително отоплително устройство

Въпреки че генерират приятна топлина, радиаторите са доста енергоемки. Като такива обикновено се препоръчва да ги използвате като допълнителни отоплителни устройства.

Например тези радиатори могат да се използват в малки помещения като офиси и бани.

Преносими радиатори

Повечето модели имат дръжка за носене и колела, което ги прави отлични преносими отоплителни устройства.

Маслени радиатори: форма, размер и мощност

Размер на радиатора и нагревателна повърхност

Маслените радиатори са проектирани да бъдат преносими и могат да бъдат премествани от една стая в друга, за да отговарят на вашите нужди. Тези компактни устройства не заемат много място и често представляват чудесна алтернатива на по-големите видове радиатори.

Независимо от това, колкото по-голяма е повърхността, толкова повече топлина ще отделя радиаторът – без значение от мощността на устройството – тъй като по-големите радиатори предлагат повече контакт с въздуха. Като такива, по-големите радиатори ще се представят по-добре в по-просторни помещения.

За да заобиколят този проблем, някои производители предлагат компактни радиатори с високи мощности до 2500 W. Тези модели са предназначени за лесно отопление на големи помещения, въпреки скромните им размери.

Номинална мощност

За да изберете правилната мощност, можете да приложите проста формула въз основа на стаята или стаите, които искате да отоплявате:

 • 100 W / m² или 0,4 kW / m3 (за добре изолирани жилища).
 • 60 W / m² или 0,24 kW / m3 (за много добре изолирани жилища).

Удобни за потребителя функции и аксесоари

 • Колела: Тъй като тези радиатори са проектирани да се движат, няма нужда да задавате фиксирана позиция за вашия радиатор: просто изберете модел, оборудван с колела.
 • Дръжка за носене: позволява лесно боравене (особено важно, тъй като тези радиатори могат да бъдат доста тежки).
  Защита срещу накланяне: предпазни елементи, които ограничават риска от падане на вашия радиатор.
 • Нива на мощност: някои модели предлагат множество нива на мощност (например 500 W / 1000/1500 W / 2000 W).
  Защита от прегряване: функция за безопасност, която гарантира, че радиаторът ви автоматично се изключва, ако се нагрее твърде много.
 • Екранен дисплей: много полезен за лесно разглеждане на различни режими и настройки .
  Блокировка за управление: предпазно устройство за деца.
 • Програмиране: няколко опции за програмиране (в зависимост от модела).
 • Електрически термостат: осигурява по-голяма точност от електромеханичните устройства.
 • Контрол на влажността: позволява ви да регулирате нивото на влага във въздуха (тъй като въздухът може леко да изсъхне поради топлината, получена от конвекцията).
 • Удължителен кабел: по-дългият кабел ще улесни живота ви!
 • Таймер: особено полезен за използване през нощта, таймерите могат да се използват за изключване на вашия радиатор в зададени часове (могат да бъдат заменени и от програмист).
 • Дизайн: традиционната форма на маслените радиатори остава повече или по-малко непроменена. Сега обаче някои производители предлагат по-опростени дизайни с различни модерни цветови и материални опции.
 • Маслени радиатори: гаранции, поддръжка и цени

Сертификат за качество

Маслените радиатори са изключително здрави устройства. Ето защо повечето модели се предлагат с гаранции, които покриват дълъг период от време, а това от друга страна е показател за надежден продукт. Разбира се, никоя технология не е защитена срещу неуспех. Просто трябва да внимавате за всякакви промени във вашата система.

Поддръжка

Напълнените с масло радиатори не изискват никаква поддръжка, тъй като маслото за пренос на топлина е скрито в запечатания резервоар. Ако обаче забележите някакви признаци на изтичане, трябва да изключите радиаторите и да се свържете с производителя, за да не поемате никакви рискове (например повишаване на налягането). Евентуални течове са изключително рядко явление.

Веднъж месечно ще трябва да избърсвате радиатора си от прах, за да сте сигурни, че устройството ви работи ефективно (прахът може да доведе до загуба на енергия и неприятни миризми).

Цени

Маслените радиатори са на много разумни цени и се нареждат сред най-евтините отоплителни уреди на пазара, като цените започват от само 115 лева. Тъй като тези радиатори са рентабилни, можете да потърсите модел със специфични характеристики, отговарящи на вашите нужди . Знаейки предварително от какво имате нужда, много по-лесно ще откриете подходящия за вашите нужди модел.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *