Съвети за намиране на дистрибутор на бързооборотни стоки

Съвети за намиране на дистрибутор на бързооборотни стоки

По-лесно е да намерите дистрибутор на бързооборотни стоки, ако вече знаете какво ще продавате. Приготвили сме ви няколко съвета за успешен избор на дистрибутор за вашия бизнес.

 • Проучете каналите за разпространение във вашата пазарна ниша
  Има много начини, по които даден продукт може да бъде придвижен от производителя до търговец на дребно. Не всички дистрибутори обслужват един и същ пазар. Запознаването с каналите за дистрибуция във вашата индустрия и разбирането на вашето място във веригата за доставки, може да ви помогне да намерите точния дистрибутор на бързооборотни стоки за бизнеса ви. Различните видове търговци на едро са следните:
 1. Производител:  някои продукти могат да бъдат купени директно от производителя. Това всъщност е това, което един „бутиков“ магазин прави – купува от малки (понякога само от един) производители.
  Вносител / изключителен дистрибутор:  В някои отрасли една компания може да има изключителни права да внася и разпространява даден продукт в определена държава. Такива вносители могат да продават директно на търговците на дребно, но по-често се занимават с продажбата на по-малки местни търговци на едро.
 2. Търговец на едро / регионален дистрибутор:  Обикновено има регионални търговци на едро, които приемат доставки на големи партиди, за да ги разбият и да ги продадат на местни дистрибутори.
 3. Екс-ван търговци:  Това са хората, които правят ежедневни доставки до местните магазини за хранителни стоки.
  Всяка продуктова индустрия има свои собствени уникални канали за дистрибуция. Някои търговци на дребно работят с достатъчно обем, за да заобиколят екс-ван търговците. В по-малките индустрии пък е възможно вносителите да продават директно на търговците на дребно.
  Всяко начало е трудно. Но с увеличаването на обема на работата ви, ще получавате по-добро ценообразуване и ще се придвижвате по-високо по стълбата към по-големите дистрибуторски компании.
 • Започнете от производителя
  Може да започнете от източника. Ако продавате маркови стоки, отидете директно при производителя на продукта. Той ще реши дали да работи с вас, в зависимост от минималните му изисквания за поръчка.
  Ако фирмата ви се окаже твърде малка за тях или продават само чрез установени канали за дистрибуция, помолете ги за списък на дистрибутори, с които можете да се свържете. Като започнете от източника (производителя), можете да получите най-ниските цени или поне да разберете кои са най-реномираните дистрибутори, за да започнете търсенето.
  През колкото по-малко посредници минавате, толкова по-ниска ще бъде цената на стоката ви, което ви позволява да бъдете по-конкурентни на пазара.
 • Създайте първи контакт с дистрибуторите на бързооборотни стоки
  Вземете списъка на дистрибуторите на едро, който сте получили от производителя, и се свържете с всеки от тях. Това, което трябва да разберете, е какви са минималните им изисквания за поръчка и техните цени на едро за единица продукция. За да получите най-добрите отговори, бъдете честни за това, което търсите. Не се опитвайте да изглеждате „по-големи“, отколкото сте. Изпращайте кратки и приятелски настроени имейли.
 • Опитайте с търсенето в Google
  Можете да направите свое предварително проучване в интернет. Използвайте някои основни термини за търсене в Google. Докато се впускате в изследването си, вероятно ще сте по-конкретни за продуктите, които търсите.
  Провеждайте търсенията в Google за думите „на едро“ или „дистрибутор“, плюс някои ключови думи от продуктите или ниша ви. Опитайте с имената на продуктите, номерата на моделите и търговските имена.
 • Присъединете се към индустриални групи, форуми и други професионални мрежи
  Другите търговци на дребно не се стремят да споделят ценна информация за доставчика си с конкуренти, така че ще се наложи да създадете своя мрежа за намиране на най-добрите възможни дистрибутори за вашия малък бизнес. Започнете да изграждате взаимоотношения с индустрията и в крайна сметка ще станете част от тези вътрешни лица. Участвайте в онлайн форуми , създайте своя профил в  LinkedIn и започнете да изграждате връзки , да се абонирате за бюлетини за бранша. Постарайте се да изглеждате професионално в мрежата.
 • Абонирайте се за всички търговски публикации, свързани с вашата индустрия
  Абонирайте се за всяко списание или бюлетин, който е насочен към търговците на дребно във вашата сфера. Всеки рекламодател в списанието ще бъде производител на продукт или дистрибутор, който иска да ви достигне.  Също така, се абонирайте за всички онлайн бюлетини, блогове и други източници на информация, с които разполагате.
 • Присъствайте на търговски изложения
  Участието в търговски изложения  е един от най-мощните начини за изграждане и развитие на бизнеса. Тези събития са за търговците на дребно точно като вас. Когато можете да говорите лице в лице с производителите и дистрибуторите на едро, ще избегнете целия шум от неточна информация, която може да получите от интернет.
 • Не се страхувайте от грешки
  Първият ви дистрибутор може да не е вашият продавач през целия живот. Създаването на вашата перфектна верига за доставки е еволюция, която включва много опити и грешки.

Намирането на подходящия и добър парнтьор за вашия бизнес може да отнеме време, но това е процес през който неизбежно ще пременете, освен ако не се доверите на експертите от Загора Груп БГ, които има дългогодишен опит в дистрибуцията и логистиката на бързооборотни стоки. Фирмата работи в тясно партньорство с големи марки като Кен, Боженци, Unilever, Myday и много други.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *