Съвети за засаждане на сортови семена

Съвети за засаждане на сортови семена

Заниманията по градинарство са изключително възнаграждаващи. Отглеждането на растения от семена невинаги е лесна задача, затова е важно семената да получат здравословен старт.

засаждане на сортови семена

Ето и няколко основни съвета, които ще са ви от полза.

 1. Водете си записки, за да можете да планирате по-добре
  Често пренебрегваният аспект при размножаването на растенията, е изкуството на воденето на записки. Записвайте кога засявате семената, датата на покълване, степента на успех и кога разсадът е бил готов за присаждане. Така в края на годината ще можете да прецените какво се е случило и какво се е объркало. Тези наблюдения ще ви помогнат да направите корекции през следващата година, за да отгледате новите си растения при оптимални условия. Също така помнете от къде купувате семена, тъй като тяхното качество и надеждност могат да варират според източника. Затова е най-добре да купувате вашите сортови семена от агроаптека Иван Чавдаров, която предлага 100% качествени продукти на отлични цени.
 2. Съхранявайте сортовите семена правилно, за да поддържате тяхната жизнеспособност
  Семената са крехки и ако не бъдат третирани правилно, жизнеспособността им рязко ще намалее. Докато някои от тях могат да оцелеят в продължение на хиляди години при подходящи условия, други ще загубят жизнеспособността си бързо, дори когато са правилно съхранявани. За да поддържате латентност, съхранявайте семена на хладно, тъмно място с ниска влажност, като хладилник например.
  Преди да започнете с посяването, можете да изпробвате жизнеспособността на някои, но не и на всички семена, като ги накиснете във вода за няколко часа. Живите семената ще потънат на дъното, а мъртвите ще се носят на повърхността. Този тест обикновено работи по-добре при по-големи семена.
 3. Използвайте подходящи саксии/съдове
  Пластмасовите саксии са най-подходящи за засаждане на сортови семена. Доброто отводняване е от съществено значение. Пластмасови саксии са за предпочитане пред глинените, тъй като те задържат влагата по-продължително. Широките, плитки съдове предотвратяват както пренаселеността на разсада, така и прекомерната влажност около крехките млади корени. Растенията, които не се поддават на коренните смущения при преместване, се засяват най-добре в малки, индивидуални клетки във форми за разсад. Рециклираните пластмасови контейнери, като празни кофички от кисело мляко или маргарин, също вършат работа, при условие че сте направили дупки на дъното за дренаж.
  Независимо какъв тип саксия или съд използвате, той трябва да бъде чист и без патогени. За да го дезинфекцирате, накиснете го в 10-процентов разтвор за избелване за 15 минути и го оставете да изсъхне.
  разсад сортови семена
 4. Посадете правилно семената в почвата
  След засаждане покрийте семена с пресявана смес. Използвайте кухненско сито, за да ги разпръснете равномерно и ги поставете на дълбочина, която е два пъти колкото диаметъра на семената. Малките семена и тези, които изискват светлина, за да покълнат, трябва да се поставят директно върху почвата. Независимо дали е покрито с почва или не, всяко семе трябва да е в постоянен контакт с влажната повърхност, за да започне покълването. Използвайте чукало за чесън или дори долната част на чаша, за да изравните и натъпчете леко почвата.
 5. Предотвратете заболяване, чрез осигуряване на въздушен поток и дренаж
  Заболяванията по разсада, обикновено се причиняват от прекомерна влага и лоша циркулация на въздуха. Има обаче няколко техники, които ще помогнат за опазването му. След като покриете семената със смес за засаждане и ги натъпчете леко, разтеглете тънък слой по повърхността от 50 % смлян торфен мъх и 50% фино смлян пясък, за да пазите почвата около поникващия разсад суха и да осигурите неприятна среда за патогените.
  За да стимулирате добрата циркулация на въздуха, поставете малък вентилатор близо до разсада. Дръжте го ниско и го насочвайте да духа към саксиите на нивото на почвата, където въздухът може да се задържи и да се застои.
 6. Покрийте саксиите с найлон, за да запазите нивото на влагата
  Семената са много чувствителни към крайности като прекомерна суша или прекомерна влага. Поставянето на найлонова обвивка над повърхността на прясно засети сортови семена, може да помогне за поддържането на нивото на влагата. Веднага след като семената покълнат, отстранете найлона.
 7. Поддържайте семената топли, за да насърчите покълването
  Повечето семена изискват високи температури, за да покълнат. Поставянето на саксиите с разсад близо до нагревател или използването на отоплител, с подходящи предпазни мерки, може да повиши температурата на околната среда, ако това е необходимо. Освен това специална подгряващата подложка, поставена директно под саксията, ще затопли семената и ще насърчи покълването им. Когато използвате допълнителен източник на топлина, често проверявайте за нивото на влагата, тъй като така семената могат да изсъхнат по-бързо.
 8. Осигурете светлина
  Повечето семена няма да покълнат без слънчева светлина. Най-добре е, ако я получават по 12-16 часа всеки ден. По възможност, поставете саксиите на слънчев прозорец, с южно изложение и ги завъртайте всеки ден, за да получават равномерно светлина.
 9. Хранете ги добре
  Правилното хранене ще помогне за растежа на разсада. Когато ембрионът в семето се развива, той разчита на храните, съдържащи се в ендосперма, за да започнат растежа си. Тъй като издънката излиза от почвата и истинските листа започват да се развиват, първоначалните хранителни вещества от ендосперма ще бъдат изчерпани и се налага допълнително подхранване. Започнете ежеседмично да прилагате полуразтворим течен тор.
 10. Климатизирайте разсад на пряка слънчева светлина
  Преди разсада да се присади на открито, той трябва да бъде закален, или да бъде климатизиран на пряка слънчева светлина и колебания на температурата. Най-добре е да го правите в продължение на три дни. Поставете го на пряка слънчева светлина само за сутринта през първия ден. След това увеличавайте времето с няколко часа всеки ден, докато стане готов да бъде присаден.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *