Щори или завеси: кое да изберем?

Щори или завеси: кое да изберем?

Когато става въпрос за прозорците в дома, алтернативите се свеждат до две опции: завеси или щори. В крайна сметка, всичко зависи от пространството, което искате да декорирате и целта Ви.
Независимо кое от двете ще изберете, едно нещо е сигурно – така жилището Ви ще изглежда завършено, като същевременно ще му се добави характер и ще се подобри естетиката и атмосферата в него. С широката гама от възможности, по отношение на тъканите, моделите и цветовете, изборът между щори и завеси често се оказва голяма дилема. Нека да разгледаме по-подробно всеки вариант:

 1. Естетика

  • Въпреки, че завесите може да изглеждат като отживелица за някои хора, те все пак добавят чар във всяка стая. Ако са от дебел плат, ще бъдат идеални за блокиране на всякаква светлина, както и за запазване на неприкосновеността на личния живот. Нещо повече, те се предлагат в най-различни цветове и стилове. Въпреки това, са ограничени до парче плат и неговите варианти, и всъщност не дават друг избор. Освен това са по-склонни да излязат от мода след известно време.
  • Щорите, от друга страна, се предлагат от различни видове материали, включително пластмаса, естествено и изкуствено дърво, и тъкани, които допълват и подчертават декора на всяка стая, особено в спалнята. Те са склонни да придават на стаята чист и естествен вид, като същевременно не са твърде натрапчиви. Щорите са с много по-стилен и класически вид. Освен това, с римски щори можете дори да пресъздадете външния вид на завесите, тъй като ще успеете да ги съчетаете с други тъкани, намиращи се във Вашата стая. Същевременно ще се наслаждавате на гъвкавостта и функционалността им. Простотата на щорите Ви гарантира, че ще бъдат винаги на мода и ще издържат на изпитанията на времето.
   римски щори
 2. Енергийна ефективност

  • Въпреки че завесите могат да бъдат ефективни при блокиране на силната слънчева светлина през лятото и да запазват топлината през зимните месеци, те могат да се окажат малко по-властни, особено в по-тесни пространства.
  • Щорите са не само енергийно ефективни, но и някои видове предлагат много добри изолационни свойства, като не оставят топлината да избяга от стаята. Освен това, Ви позволяват да контролирате количеството светлина, което желаете да навлиза в помещението, като същевременно си осигурявате и адекватна конфиденциалност. Слънцезащитните ролетни щори също така осигуряват UV защита и неприкосновеност.
 3. Функция

  • Завесите могат да се предлагат и с различни автоматизирани механизми, но и без тях също са лесни за дърпане и прибиране. Те обаче са склонни да покриват по-голяма част от прозореца, което е доста значимо за спалните. Завесите могат също така да увеличат риска от натрупване на плесен или гъбички, особено през зимните месеци, когато кондензът е проблем.
  • Щорите, от друга страна, могат да бъдат изцяло прибрани, за да позволяват на естествената светлина да влиза в стаята. Моделите от изкуствено дърво водят до по-малко натрупване на мухъл, тъй като са водоустойчиви. Римските щори са много ефективни при блокиране на светлината, което ги прави изключителна алтернатива за спалните. Освен това, могат да бъдат моторизирани, за да се осигури лесното им нагласяне.
 4. Почистване

  • Почистването на завеси може да се окаже истинско изпитание. Ако една завеса се е покрила с мухъл или петна, тя изисква химическо почистване. Прахосмукачката помага само за отстраняването на праха от тях.
  • Въпреки че по щорите също се трупа прах, обикновеното почистване с оцет и вода лесно премахва мръсотия или други петна от тях. Освен това, те могат да се почистват лесно във ваната или просто да се измиват на открито.

Ако все пак смятате, че избора на щори е по-удачен вашия дом тогава не се колебайте, а заложете на качествени модели щори от curtains.bg, където ще откриете богат на отлични цени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *